• Zomerse groenten maar dan anders

    dreamstime_xl_38299421In de zomer zijn er heerlijk veel verschillende groenten gewoon uit Nederland te koop, zoals andijvie, bleekselderij, bloemkool, bosui, broccoli, Chinese kool, courgette, doperwt, ijsbergsla, komkommer, koolrabi, lamsoren, paksoi, postelein, prei, Raapjes, Rabarber, Radicchio, radijs, rode biet, rode kool, tomaten, rucola, snijbonen, sperziebonen, spinazie, spitskool, tuinboon, ui, venkelknol, witlof, wortel en zeekraal.

    Met al deze heerlijke producten van eigen bodem kunnen zoveel gerechten gemaakt worden dat we eindeloos kunnen variëren.

    Andijvie

    andijvie saladeDeze heerlijke Andijvie salade heb ik laatst gevonden bij een zoektocht op het internet. Super lekker ook voor bij een Barbecue. Als je minder zout wil gebruiken kan je ook de helft aan spekjes gebruiken of een zelf een speklapje bakken en in stukjes door de salade.

    Ingrediënten
    Andijvie, zak gesneden 250 gram
    3 eieren
    200 gram spekjes
    1 Ui (heb ik zelf weg gelaten)
    60 gram Walnoten

    Dressing:
    2 eetlepels Mayonaise
    3 eetlepels Yoghurt
    2 teentjes Knoflook of ¼ theelepel knoflookpoeder
    ½ eetlepel Kerriepoeder

    Leg de eieren in een steelpan met water, zet de pan op het vuur en laat 6 minuten koken. Bak de spekjes knapperig in een pannetje. Snij wanneer je een krop andijvie hebt gekocht, de andijvie intussen in reepjes en was goed. Snij de ui in halve ringen en hak de walnoten klein. Mix de ingrediënten voor de dressing in een schaaltje. Leg de andijvie in een schaal en giet ⅔ van de dressing er overheen. Giet de eieren af, pel ze en snij in plakjes. Leg de ui en de ei plakjes op de salade. Strooi de spekjes en walnoten er overheen. Druppel de rest van de dressing over de salade.
    http://www.voedzaamensnel.nl/lunch/andijvie-salade-met-kerrie-en-walnoten/

    Bloemkool ovenschotel
    Deze heerlijke ovenschotel kan je ook heerlijk koolhydraatarm maken door geen (volkoren) pasta te gebruiken. Mijn dochter kan soms wat kritisch zijn bij al het geëxperimenteer maar deze vond ze heerlijk.

    Ingrediënten
    150 gram volkorenpasta
    350 gram bloemkoolroosjes
    120 gram basilicumpesto
    1 rood uitje
    1 teentje knoflook
    1 theelepel peterselie
    scheutje olijfolie
    1 pakje spekblokjes
    10 cherrytomaatjes
    handjevol geraspte kaas

    Bereidingswijze:
    Begin met het opzetten van een pan water voor de pasta en voor de bloemkool. Als het water kookt, kook je de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op het pak en kook je de bloemkool naar keuze wat steviger of lekker zacht. Snijd ondertussen het uitje fijn en de knoflook. Bak de spekjes krokant in een koekenpan. Bak daarna in dezelfde pan, als de spekjes klaar zijn, de uitjes en knoflook glazig. Halveer de cherrytomaatjes. Vergeet niet ondertussen de oven voor te verwarmen op 180 graden. Als de pasta klaar is, giet je deze af en voeg je een scheutje olijfolie toe aan de pasta zodat deze niet aan elkaar plakt. Voeg daarna ook de glazige uitjes, de cherrytomaatjes, de spekblokjes, de bloemkoolroosjes, de pesto en de peterselie toe.
    http://www.lekkerensimpel.com/pasta-ovenschotel-met-bloemkool-en-pesto/

    Broccoli salade

    Ingrediënten voor 4 personen
    2 stronken broccoli
    1 rode ui
    1 grote appel
    Trosje rode druiven
    1 flinke el mayonaise
    2 flinke el Griekse yoghurt
    Hand pecannoten
    Gerookte kipfilet
    Peper en zout

    Zo maak je het

    Snijd de broccoli in roosjes en was ze. Kook de broccoli in 5 minuten beetgaar in ruim water met zout. Laat het afkoelen. Doe de broccoli in een kom. Snij de ui in halve ringen en voeg dit bij de broccoli. Snij de appel in stukjes, voeg dit samen met de druiven bij de salade. Meng de Griekse yoghurt met de mayonaise en meng dit door de salade. Breng de broccolisalade op smaak met peper en zout. Hak de pecannoten grof. Strooi deze over de salade.
    Tip: deze broccolisalade is extra lekker met stukjes bacon.
    http://uitpaulineskeuken.nl/2016/03/broccolisalade-uit-mijn-kookboek.html

    Frisse venkelsalade

    Ingrediënten
    20 ml witte wijnazijn
    1 limoen
    60 ml olijfolie extra vergine
    1 eetlepels Belgische mayonaise
    2 venkelknollen
    1 grapefruit of 1 sinaasappel
    1 avocado
    0.5 bosje munt

    Meng voor de dressing in een kom de witte wijnazijn, een beetje zout, peper en het sap van de limoen. Schenk al roerend met een garde de olie er bij tot er een mooie dressing ontstaat. Voeg voor een romige smaak nog een eetlepel Belgische mayonaise toe en roer opnieuw met de garde. Halveer de venkelknollen in de lengte, verwijder de kern en snijd de venkelknollen in dunne plakjes. Pel de grapefruit of sinaasappel en maak de partjes los. Halveer de avocado in de lengte, verwijder de pit en schep het vruchtvlees eruit. Snijd het vruchtvlees in blokjes.
    Halveer de limoen. Pluk en hak de munt. Meng de venkel, grapefruit, avocado en munt door de dressing.

    http://www.24kitchen.nl/recepten/frisse-venkelsalade