Voeding leeft

voeding leeftIk sta achter de visie van voeding leeft. Voeding kan zoveel meer betekenen voor onze gezondheid. In 2013 heb ik de leergang insuline resistentie en voeding gevolgd die gegeven werd door verschillende experts bij voeding leeft.

Waarom voeding
“Voeding is één van de belangrijkste bronnen van vitaliteit en gezondheid. Er zijn steeds meer ontwikkelingen die laten zien dat voeding een belangrijke rol kan gaan spelen in de gezondheidszorg. We zeggen ‘we hebben een ongezond voedingspatroon’ maar niemand weet eigenlijk echt wat dit betekent. Voedingswetenschap is een jonge wetenschap enerzijds, anderzijds is voeding erg complex en moeilijk te onderzoeken. We kunnen naar de epidemiologie kijken en experimenten doen met proefdieren, maar voedingsinterventies gebeuren heel weinig omdat ze lastig zijn uit te voeren. Toch zijn er studies van b.v. Aboriginals die twee maanden hun traditionele dieet volgen en in hun gezondheid allerlei positieve veranderingen ervaren. Dat zijn studies waarbij je naar een integraal voedingspatroon kijkt in plaats van geïsoleerde stofjes. Misschien is in dat opzicht de manier waarop onze (groot-)ouders aten, zo gek nog niet.”

Waar gaat het mis met onze voeding?
“Ons voedingspatroon is in 30 jaar tijd meer veranderd dan in de 10.000 jaar daarvoor. Niemand kent het effect hiervan op onze gezondheid. De ziektevrije levensverwachting daalt. Bovendien is het verschil tussen hoog- en laagopgeleiden al 20 jaar en wordt steeds groter. We leven in een omgeving waarin we door van alles worden verleid, behalve door basisvoedingsmiddelen zoals groente en fruit. We zitten wat de eetcultuur betreft op een dieptepunt en daar moeten we een uitweg uit zien te vinden. Daarom moeten we beter kijken naar het effect van voeding op ons lichaam.”

Kijk ook eens op de websites van

voeding leeft

keer diabetes om