Mooie paasdagen!

Het is eindelijk echt lente en daarmee komt ook Pasen er snel aan. Bij Pasen denk je aan lekkernijen: paaseitjes; paasstol; paasgebakjes; misschien wel een uitgebreide brunch met familie, met vrienden, of met al het lekkers voor jezelf.

Bij een gezonde leefstijl horen natuurlijk uitzonderingen, zolang je er maar voor zorgt dat dit je niet van je doel afhoudt. Meer zoetigheid kan namelijk het verlangen naar suiker weer aanwakkeren. Zorg dat je bewust geniet van de dingen die je eet, en kies bij een paasbrunch bijvoorbeeld alleen voor dingen die je echt lekker vindt: juist met mate kun je genieten.

Om je hierbij te helpen staan hieronder een aantal unieke, koolhydraatbeperkte lente- en paasrecepten. Probeer ze eens uit! De brunch kun je afsluiten met een wandeling, een actief spel (ga bijvoorbeeld eens rennend paaseieren verstoppen en/of zoeken) of een fietstocht.

Hartige eiermuffins (recept van de Paashaas zelf)

Ingrediënten voor 8 muffins

  • Een beslagkom, een garde, bakvormpjes en een oven
  • 4 eieren
  • 50 gram geraspte kaas
  • 50 ml magere of halfvolle melk
  • Groenten naar keuze, bijvoorbeeld gele paprika, puntpaprika en bosui; in totaal circa 100 gram.
  • 50 gram hamblokjes
  • Italiaanse kruiden
  • Een snufje peper
  • (optioneel) verse kruiden zoals peterselie of basilicum
  • (optioneel) knoflookpoeder naar smaak

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Breek de eieren in een kom.
  • Doe de melk, geraspte kaas, hamblokjes, groente en kruiden bij de eieren.
  • Meng goed met een vork of garde.
  • Vet de muffinvormpje in met wat zonnebloemolie of olijfolie.
  • Verdeel het mengsel over de bakvormpjes.
  • Doe de muffins 20-30 minuten in de oven

Tip: je kan eindeloos variëren met de vulling. Andere lekkere ingrediënten zijn champignons, tomaat, courgette, spinazie, kip, stukjes spek, etc. Je kan ook in plaats van verse peterselie en basilicum ook rozemarijn of bieslook toevoegen.

Vrolijke lentesalade

Ingrediënten voor 4 personen

  • 100 g veldsla
  • 1 gele en 1 rode paprika
  • 1 rode ui
  • Een halve rode kool
  • Een halve komkommer
  • Een halve avocado
  • (optioneel) 2 bosuien, voor meer pit
  • 100 g tofu (ook te vervangen met witte kaas of geroosterde kikkererwten)
  • Een paar blaadjes verse munt
  • Olijfolie
  • Paprikapoeder

Voor de dressing:

  • 150 g magere of halfvolle yoghurt
  • 2 eetlepels limoensap of citroensap
  • Een paar blaadjes munt en peterselie
  • 1 eetlepel mosterd
  • Zwarte peper

Bereidingswijze

  • Snij de tofu in kleine blokjes en bereid volgens de verpakking in een koekenpan met olijfolie, peper en paprikapoeder
  • Snij de paprika, komkommer, rode kool, munt en ui in kleine stukjes
  • Meng de veldsla, groente, munt en tofu
  • Meng de ingrediënten van de dressing, voeg peper toe naar smaak
  • Voeg de dressing toe aan de salade

Kleurrijke spring rolls (let op: iets hoger in koolhydraten)

Deze Aziatische spring rolls zijn lekker verfrissend, maar omdat ze van rijstpapier gemaakt zijn bevatten ze wel koolhydraten. Het rijstpapier is wel dun, dus bevat ongeveer 6 gram koolhydraten per rolletje. Binnen een koolhydraatbeperkt dieet zou je dus ongeveer 2 rolletjes kunnen eten bij een salade.

Ingrediënten voor 5 rolletjes

  • 5 vellen rijstpapier (te koop op de Aziatische afdeling van grotere supermarkten)
  • Groente naar keuze, ik koos voor:
  • Een halve paprika
  • 2 bosui
  • 1 wortel
  • 1 gele paprika
  • Een halve avocado
  • Een halve rode ui
  • Een stukje rode kool
  • Een eiwitbron naar keuze, ik koos voor:
  • 50 g tofu

Voor de dressing

  • 2 theelepels sojasaus (liefst een variant met minder zout)
  • 2 eetlepels tahin of 1 eetlepel sambal naar smaak
  • 1 theelepel citroensap
  • Een beetje zoetstof naar smaak

Bereidingswijze

  • Snij de tofu in kleine blokjes en bereid volgens de verpakking in een koekenpan met olijfolie, peper en paprikapoeder
  • Meng de ingrediënten van de dressing tot 1 geheel
  • Snij de groente in dunne reepjes
  • Bereid het rijstpapier volgens de verpakking
  • Leg 1 vel rijstpapier op een bord, en leg de groente en tofu in het midden van het papier
  • Herhaal dit voor de andere rijsvellen
  • Serveer met de dressing in een kommetje

Tip: je kan ook hier eindeloos variëren met de vulling, ingrediënten die ook lekker zijn, zijn bijvoorbeeld garnalen, zalm, kip, cashewnoten, taugé, alfalfa, sla en koriander.

Koolhydraatarme mini cheesecakejes

Ingrediënten voor 10 cakejes

  • Muffinvormpjes
  • 200 g roomkaas
  • 100 g ricotta
  • 2 eieren
  • 50 gram blauwe bessen
  • 1 citroen
  • ½ theelepel vanille aroma
  • 20 g geschaafde amandelen
  • 50 gram erythritol (of een andere zoetstof)

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en haal de roomkaas uit de koelkast om deze op kamertemperatuur te laten komen.
  • Maak de roomkaas zacht met een mixer.
  • Voeg de ricotta, eieren, erythritol en vanille aroma toe aan de kom en klop het geheel tot er een glad beslag is ontstaan
  • Voeg als laatste de blauwe bessen en amandelschaafsel toe en meng voorzichtig.
  • Verdeel het beslag over de muffinvormpjes
  • Bak de cheesecakejes ongeveer 25-35 minuten
  • Laat de cakejes afkoelen tot kamertemperatuur en zet ze vervolgens in de koelkast voor minstens 2 uur.
  • Rasp voor het serveren wat citroenschil op de cakejes voor een frisse smaak

Tip: als je net een andere smaak wil kun je in plaats van vanille aroma ook amandelaroma, rumaroma of pistachearoma gebruiken. Voor een deel van de muffins heb ik ook wat citroensap toegevoegd aan het beslag, dan krijg je een iets zuurdere smaak.

Een drankje erbij

Wel een lekker drankje, maar geen frisdrank? Voor een bewuster alternatief kun je kiezen voor koude thee: Pickwick Lekker Fris, AH Cold brew theezakjes of Lipton Cold Infuse. Met deze zakjes kun je een halve liter water aanmaken in karaf, en de drankjes serveren met wat bevroren bosbessen, frambozen of een schijfje citroen. Je kunt ook prikwater gebruiken. Zo is water net iets feestelijker!

Geef een reactie