Het is alweer december! Sinterklaas is net voorbij en de feestdagen staan alweer om de hoek. Allereerst wensen wij natuurlijk iedereen hele fijne en gezellige dagen met familie en vrienden.
Bij feestdagen hoort natuurlijk de gezelligheid, borrelen, feestelijke gerechten en uitgebreid tafelen. Velen letten deze dagen wat minder op het eten: dit is oke! Geniet extra van elke hap en luister goed naar je lichaam, vol = vol.
Tips voor tijdens de feestdagen:
- Tijdens de kerstdagen eet je vaak anders. Probeer deze dagen zo goed mogelijk te plannen en voor te bereiden. Zorg dat je weet wat je gaat eten en let op de hoeveelheid die je in huis haalt: probeer zo weinig mogelijk restjes te hebben die ervoor zorgen dat je de dagen erna ook wat ongezonder blijft eten.
- Eet langzaam, geniet en kauw goed. Luister goed naar je lichaam.
- Ga lekker naar buiten en neem je familie mee. Geniet van een wandeling en maak je hoofd leeg van alle feestdrukte. Pluspunt: je kan naar alle feestelijke lichtjes kijken.
- Stel voor jezelf een doel met de feestdagen, bijvoorbeeld: ik drink overdag geen alcohol, maar ik begin pas tijdens het avondeten.
- Maak een als-dan plan: als ik het moeilijk vind om alle verleidingen te weerstaan, dan pak ik als eerste iets wat past bij mijn dieet.
- Zorg voor een balans: december heeft naast de feestdrukte ook nog genoeg andere ‘normale’ dagen om aan je doelen te werken. Wees hier bewust van en probeer je gewicht stabiel te houden in de maand december.
Maar het belangrijkst: geniet!
Feestelijke recepten
Zalmquiche met spinazie
Ingrediënten voor 4 personen:
- 5 middelgrote eieren
- 400g spinazie
- 2 el boter
- 1 kleine ui in stukjes gesneden
- 100ml kookroom
- 300g zalm
- 70g geraspte kaas of mozzarella
- 20g geraspte parmezaanse kaas
- ½ tl uienpoeder
- ½ tl knoflookpoeder
- ½ tl cayennepeper
- ½ tl dille
- Zout en peper naar smaak
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng in een middelgrote kom de eieren, kookroom, knoflookpoeder, uienpoeder, cayennepeper, dille, zout, peper en geraspte kaas. Verwarm vervolgens een el boter of olijfolie in een koekenpan en bak hierin de spinazie binnen 3-4 minuten gaar.
Laat de spinazie na het bakken goed uitlekken in een vergiet en knijp eventueel met de handen het overtollige vocht uit de spinazie. Voeg de spinazie dan toe aan de kom met de eieren en meng dit met een garde goed door elkaar. Maak vervolgens de koekenpan schoon en verwarm hierin een el boter of olijfolie. Voeg de gesneden ui toe en fruit dit 2-3 minuten boven een middelhoog vuur. Voeg de uitjes na het bakken toe aan de kom met de eieren
Snijd vervolgens de zalm in kleine stukjes en verdeel dit over de bodem van een ingevette quichevorm. Giet het ei-spinazie mengsel over de zalm en garneer met een beetje geraspte parmezaanse kaas.
Bak de zalmquiche met spinazie 40-45 minuten in de voorverwarmde oven. Verdeel de quiche na het bakken in 4 porties.
Bessenlaagjesroom (dessert)
Ingrediënten voor 4 personen:
- 300 g gemengde rode bessen (diepvries)
- 5 g allesbinder
- 45 ml water
- paar druppels vanillearoma
- 300 g magere kwark, naturel
- 3 eetlepels mineraalwater, koolzuurhoudend
- 1 snufje kardemom
- 2 sneden Fries roggebrood
- 1 eetlepel amandelschaafsel
Bereiding:
Laat de bessen ontdooien. Roer de allesbinder door het water, meng met de bessen en breng aan de kook. Laat de bessen ca. 2 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met vanillearoma en laat ca. 30 minuten afkoelen. Roer de kwark met het mineraalwater tot een glad mengsel en breng op smaak met kardemom. Verkruimel het Fries roggebrood. Doe de helft van de broodkruimels in 4 glazen, bedek met de helft van het bessenmengsel en voeg de helft van de kwarkcrème toe. Herhaal deze laagjes. Rooster de amandelen in een pan zonder vet. Bestrooi de bessenlaagjesroom met het amandelschaafsel en serveer.