Een gezonde balans tijdens en na de zomervakantie

Eindelijk is het weer zomer! Met het gezin op vakantie, zomers barbecueën in de tuin en leuke plannen in het vooruitzicht. Hoe zorg je er in de zomer voor dat je kunt genieten, maar daarnaast ook de goede voedingsstoffen binnenkrijgt?

Tijdens de zomer zit je minder in een ritme. Geniet als je op vakantie bent, maar kijk welke dingen je kunt doen om tijdens je vakantie toch gezond bezig te zijn. Kies er bijvoorbeeld voor om je roomijsje wandelend op te eten, of loop een extra blokje om terug naar je appartement. Tijdens het avondeten geniet je van je gerecht, maar kijk of je ook wat extra groentes kunt binnenkrijgen. Deze zorgen ervoor dat je eerder een vol gevoel krijgt, waardoor je niet teveel gaat eten.

Daarnaast wordt er op vakantie meer alcohol gedronken. Probeer tussendoor regelmatig een glas water te nemen of bestel een karaf water tijdens het diner. Ook kan je voor jezelf een doel stellen, bijvoorbeeld: ik drink overdag geen alcohol, maar ik begin pas tijdens het avondeten.

Wanneer je weer thuis bent pak je je ritme weer op. Dit kun je doen door alvast vooruit te plannen wat je de eerstvolgende dagen gaat eten. Zorg er daarnaast voor dat je producten eet waar genoeg vezels in zitten, bijvoorbeeld volkoren producten, noten, peulvruchten, groente en fruit. Deze zorgen ervoor dat je een vol gevoel krijgt gedurende de dag en voorkomen dat je gaat snacken.

Daarnaast is het belangrijk dat je genoeg water drinkt.

Tips om meer water te drinken:

  • Zet een fles water neer op je bureau. Dit maakt het makkelijker om tussen het werk door toch een slokje te nemen, en drink je onbewust meer.
  • Wanneer je niet van water houdt kun je zero limonade siroop toevoegen.
  • Zet een herinnering in je telefoon dat je elk uur een glas water neemt.

Als je gaat barbecueën, plan dan van tevoren alvast in wat je allemaal op tafel wilt zetten! Kies voor volkoren stokbrood i.p.v. wit en zet wat worteltjes, stukjes paprika, tomaatjes of komkommertjes neer. Je kan hierbij een zelfgemaakte dip maken van kwark, knoflook, olijfolie en kruiden. Zo zorg je ervoor dat je jezelf niet vol eet met stokbrood, maar gevarieerd eet en ook de gezonde dingen binnenkrijgt. Luister naar je lichaam, vol is vol. Probeer daarnaast niet teveel te kopen, dan voorkom je dat je de dagen erna alles nog op moet maken.

Tot slot is het belangrijk dat je geniet! Neem de tijd voor je maaltijd, eet rustig en geniet van elke hap. Het blijft toch vakantie 😊

Geef een reactie