Recepten en tips voor een heerlijke zomer

De zomer staat weer voor de deur. Het is het perfecte seizoen om te genieten van lichte en smaakvolle gerechten. In dit artikel vind je heerlijke recepten die perfect passen bij het zomerse gevoel. Heerlijk voor bij een sfeervolle lunch in de tuin of een feestelijke avond met vrienden. Onderaan dit artikel vind je nog wat tips.

Kleurrijke poke bowl met zalm, groente en zilvervliesrijst

Opgehaald van: Pokébowl met zalm
Voedingscentrum

Ingrediënten voor 2 personen
15g gember
1 teentje knoflook
2el sojasaus (met minder zout)
1el olijfolie
200g zalmfilet
150g zilvervliesrijst
2el rijstazijn
100g komkommer
100g radijs
200g wortel
100g edamame bonen
1/2 el sesamzaadjes

Bereiding
1. Schil de gember en rasp fijn.
2. Pel de knoflook en snijd fijn.
3. Meng de sojasaus met de olie, gember en knoflook.
4. Voeg de zalmfilets toe, dek af en laat 10 minuten in de koelkast marineren.
5. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en spoel goed af met koud water.
6. Meng de helft van de azijn door de rijst.
7. Was de komkommer en schaaf in de lengte in dunne plakken met een kaasschaaf of rasp.
8. Was de radijsjes en snijd in dunne plakjes. Was de wortel en rasp grof.
9. Meng de rest van de azijn en de sesamolie door de groente.
10. Bak de zalm in een hete pan in 6 minuten gaar. Keer halverwege.
11. Schep de rijst, zalm, komkommer, radijs, wortel en edamame in een kom. Strooi het sesamzaad erover.

Tip koolhydraatarm: in plaats van zilvervliesrijst te gebruiken kan je ook kiezen voor bijvoorbeeld bloemkoolrijst of broccolirijst. Bereiding: in de pan 3-5 minuten kort wokken met 1 eetlepel olijfolie.

Ingrediënten voor 4 personen:
75 ml olijfolie
2 tenen knoflook
500 gr tomaten ( van goede kwaliteit )
3 eetlepels rode wijnazijn
1 rode ui
1 komkommer
snuf peper en zout
1 sneetje (koolhydraatarm) brood
1 geroosterde paprika ( uit pot )
0.5 rode peper ( naar smaak )
Croutons
Verse basilicum voor garnering

Bereiding:
Snijd de tomaten en rode ui in grove stukken en doe in een blender. Bewaar ¼ van de komkommer en snijd de rest ook in stukken en voeg toe aan de blender. Voeg de olijfolie, knoflook, rode wijnazijn en rode peper toe en mix door elkaar.
Voeg dan de gegrilde paprika en het brood toe en mix nogmaals goed door. Breng de gazpacho op smaak met peper en zout. Als het goed is, is de gazpacho precies de juiste dikte. Maar als de gazpacho toch te dik is kun je een beetje water toe voegen, is hij te dun dan voeg je wat extra brood toe.
Schenk de gazpacho in glaasjes en zet ze minimaal 1 uur in de koelkast zodat de soep goed koud wordt. Snijd de overgebleven komkommer in kleine blokjes en garneer samen met de croutons en basilicum over de glaasjes gazpacho.
Gazpacho is lekker als voorgerechtje of bij de tapas en wordt ijskoud geserveerd. Met dit recept maak je ongeveer 1 liter gazpacho, goed voor 4 grote of 6 kleine glaasjes.

Ingrediënten voor 6 stuks:
0.5 courgette
0.5 rode paprika
0.5 gele paprika
1 rode ui
6 champignons
2 eetlepel olie
peper en zout
1 teen knoflook
0.5 eetlepel gedroogde tijm

Kruidendip:
125 ml zure room
1 eetlepel mayonaise
5 gr peterselie
1 eetlepel bieslook
1 eetlepel citroensap
zwarte peper

Benodigdheden:
6 prikkers

Bereiding:
Snijd de courgette in plakken van ongeveer 1 cm dik. Halveer de plakken.
Snijd stukjes van de paprika en snijd parten van de rode ui. Hak de knoflook fijn.
Meng in een kommetje de olie met tijm, knoflook, peper en zout tot een marinade.
Neem de prikkers en rijg op elke prikker 2 stukken paprika, 2 stukken courgette, een champignon en een partje rode ui. Herhaal met de rest van de prikkers en groenten.
Bestrijk de spiesen met de kruidenolie marinade.
Hak voor de kruidendip de peterselie fijn en voeg vervolgens alle ingrediënten van de kruiden dip samen.
Meng goed en de dip is klaar.
Bak de groentespiesen gaar in ongeveer 7-10 minuten op de BBQ.
Serveer de spiezen met de frisse kruidendip.
Tip: Gebruik je houten prikkers? Leg deze dan in een bak met water om te voorkomen dat deze verbranden tijdens het grillen.

Volkoren Couscous met courgette en noten

Opgehaald van: Couscous met courgette en noten | Lekker en Simpel

Ingrediënten voor 2 personen:
200g volkoren couscous
500 ml groentenbouillon
1 appel
1 tl kaneel
75gongezouten/ongebrande noten

Voor de courgette:
1 courgette
2 el olijfolie
2 tl tijm
2 tl honing
Snufje peper

Bereiding:
Doe de couscous in een kom/pan en giet de bouillon tot ongeveer 1 cm boven de couscous. Het kan zijn dat je bouillon overhoudt of een beetje extra nodig hebt. Dek de kom af met een schone theedoek of een deksel en laat dit circa 10 minuutjes staan.
Na 10 minuten haal je de theedoek/deksel van de pan en roer je de couscous met een vork door.
Voeg de kaneel toe aan de couscous en schep even door elkaar.
Snijd de courgette in plakjes. Halveer de plakjes.
Meng in een bakje de olie, honing en kruiden. Meng dit door de plakjes courgette.
Grill of bak de courgette circa 5 minuten in een pan, totdat ze zichtbruin zijn.
Schil de appel en snijd de appel in kleine blokjes.
Meng de couscous met de courgette, appel, rozijnen en noten.

Masala-pastasalade met naancroutons

Opgehaald van: Masala-pastasalade met naancroutons recept – Allerhande | Albert Heijn

Ingrediënten voor 6 personen:
200 g volkoren farfalle
240g naanbroden
3 el arachideolie
300 g rode uien
3 tenen knoflook
20 g verse gember
1 el garam masala in blikje
¼ tl chilivlokken
200g diepvries tuinerwten
1/2 komkommer
10g verse munt
200g volle yoghurt

Bereiding:
Laat de tuinerwten ontdooien. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Giet af en spoel onder koud stromend water. Laat goed uitlekken.
Scheur ondertussen de naanbroden in stukken van 2 cm en meng met ⅓ van de olie. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster in 5 min. goudbruin en krokant.
Snijd de rode uien in dunne parten, ⅔ van de tenen knoflook in plakjes en rasp de gember. Verhit de rest van de olie in een hapjespan en bak de ui 5 min. Voeg de knoflook, gember, garam masala, chilivlokken en tuinerwten toe en bak nog 5 min. mee. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Snijd ondertussen de komkommer in blokjes.
Haal de blaadjes van de takjes munt en snijd fijn (hou een paar blaadjes achter ter garnering). Rasp de rest van de tenen knoflook en meng met de fijngesneden munt door de yoghurt. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Doe de pasta, het groentemengsel, de croutons, komkommer en de helft van de yoghurt in een kom en meng door elkaar. Verdeel over een serveerschaal, besprenkel met de rest van de yoghurt en verdeel de achtergehouden blaadjes munt erover. Serveer direct.

Tip koolhydraatarm: laat de volkoren farfalle of het naanbrood weg uit het recept. Hierdoor bevat het recept minder koolhydraten. Daarnaast zou je ook croutons kunnen maken met bijvoorbeeld koolhydraatarm brood.

Hieronder nog een aantal tips om koolhydraatarm te blijven eten in de zomer:
Kies voor frisse salades:
Gebruik bladgroente, zoals rucola, sla of spinazie als basis.
Voeg een eiwitbron toe voor extra verzadiging, zoals kip, tonijn of een gekookt ei.
Voeg gezonde vetten toe, zoals avocado of noten.
Vul de salades bij met groente.
– Vermijd croutons en gebruik geen dressing waar suiker aan is toegevoegd.

Low-carb barbecueën:
Kies voor vlees, vis of gevogelte zonder marinade met suiker
Maak bijvoorbeeld groente spiesjes, met courgette, paprika of champignons erop.
Serveer een koolhydraatarme salade erbij
– Vervang brood door koolhydraatarme crackers. Breek deze in stukjes en doe daar je dipje op.

Snacks en tussendoortjes:
Een augurkje met een plakje kipfilet
Rauwkost met een hummus of roomkaasdip
Blokjes kaas, worst of olijven
Een gekookt eitje
– Ongezouten noten

Ijs en toetjes:
Maak eens zelf ijs, met bijvoorbeeld bevroren bessen, Griekse yoghurt en zoetstof
Een verse fruitsalade
– Kies voor roomijs met minder suiker, zoals bijvoorbeeld het merk Oppo.

Drinken:
Water met citroen, munt of komkommer.
Ijsthee zelfgemaakt (zonder suiker).
– Frisdranken? Kies suikervrije varianten of vermijd ze liever helemaal.

Met deze zomerse recepten heb je alles in huis om optimaal te genieten van de warme dagen. Laat je inspireren door de smaken van het seizoen en breng de zomer op tafel.

Geef een reactie