Mooie kerstdagen en een gezond 2022!

Het is weer december, en al voelt het misschien nog niet zo met de huidige maatregelen; de feestdagen komen eraan! We hopen dat iedereen ondanks de beperkingen toch gezellige dagen kan hebben met gezin, familie of vrienden.

Bij de feestdagen denken we al snel aan gezellig tafelen, uitgebreid dineren, en veel zoetigheid en borrels. Dit kan een periode zijn waarin je bewust wat meer uitzonderingen maakt, en dat is oké. Probeer dan wel mindful te eten, bewust te genieten van elke hap, en niet gedachteloos van alle hapjes op tafel te eten. Als je luistert naar je lichaam kan je vaker een betere inschatting maken van wat je echt wil.

Tips om gezellige maar bewuste feestdagen te hebben:

  • Zoek een balans. Neem bij een borrel, feestje of diner 1 of 2 meer ongezonde dingen die je echt heel lekker vindt, en geniet van elke hap. Schep verder veel groente en salade op, en een lekker stukje vlees of vis.
  • Probeer een van onze feestelijke koolhydraatbeperkte recepten. Zo kan je iets verrassends en bewusts neerzetten voor je familie. Ook kan je online veel gezondere koolhydraatbeperkte alternatieven vinden van traditionele feestrecepten.
  • Ga tijdens de feestdagen ook lekker naar buiten. Dit kan je hoofd weer wat rust geven van alle feestdrukte, en bovendien kan je naar de versieringen en kerstlichtjes bij jou in de buurt kijken.
  • Probeer je gezonde gewoontes na de feestdagen weer oppakken. Na een periode waar je wat meer uitzonderingen hebt gemaakt kan dit lastig zijn, maar probeer te focussen op de goede dingen die je je hebt voorgenomen, en de dingen die je al hebt bereikt. Het hoeven geen grote stappen te zijn, elk stapje dat je neemt is een stap dichterbij je doel. Voel je niet schuldig als je wat anders hebt gegeten dan je van plan was.
  • Gezond eten en drinken hoeft niet saai te zijn. Water (met prik) kan je bijvoorbeeld een feestelijk tintje geven door er fruit of ijsklontjes van eetbare bloemen in te doen, of gebruik de suikervrije ijstheezakjes van Pickwick Lekker Fris, Lipton Cold Infuse of AH Huismerk Coldbrew.

Feestelijke recepten

Vijgensalade met granaatappelpitjes en geitenkaas

Ingrediënten:
3 vijgen
150 g gemengde salade
50 g rucola
50 g zachte geitenkaas
Granaatappelpitjes van 1 granaatappel
30 g pijnboompitten
Vinaigrette van 1 el olijfolie, 1 el balsamicoazijn en 1 tl mosterd

Bereidingswijze:

  1. Snij de vijgen in middelgrote stukjes, snij de geitenkaas in kleine stukjes
  2. Haal de pitjes uit de granaatappel
  3. Meng de vinaigrette
  4. Meng de ingrediënten met elkaar

Gevulde Pompoen

Ingrediënten:
1 oranje pompoen
2 el olijfolie
50 g pistache noten
100 g gele wortelrijst (of gewone wortelrijst)
2 teentjes knoflook
50 g rucola
chilipoeder of vlokken
20 g granaatappelpitjes
80 g ricotta

Bereidingswijze

  1. Verwarm de over voor op 180 graden
  2. Snij de bovenste 5 cm van de pompoen en leg dit apart. Verwijder de pitten en dradige binnenkant. Laat het vruchtvlees 2 cm dik. Bestrijk de binnenkant met 1 EL olie en peper en zout.
  3. Rooster de pompoen en het kapje met de gesneden kant naar boven voor ongeveer 40 minuten in de oven. Kijk na 30 min of de pompoen gaar is. Als een saté prikker makkelijk in het vruchtvles gaat is de pompoen gaar.
  4. Wok de wortelrijst
  5. Snij de knoflook en hak de noten. Snij de rucola grof. Bak de knoflook, noten en chili vlokken in olijfolie in 3 minuten op een middelhoog vuur. Schep de wortelrijst erdoor. Zet het vuur uit, schep ricotta, de rucola en de helft van de granaatappelpitjes erdoor.
  6. Haal de pompoen uit de oven en vul met het mengsel. Bestrooi met de rest van de granaatappelpitjes.

Koolhydraatarme burritos

Ingrediënten
4 koolhydraatarme wraps
1 ui
1 teentje knoflook
350 gr rundergehakt
100 gr champignons
100 gr rode paprika
150 gr tomatenblokjes
1 el olijfolie

Kruidenmix:
2 tl Garlic heaven of knoflookpoeder
0,5 tl cayennepeper
1 tl chilipoeder
1,5 tl paprikapoeder
0,5 tl komijnpoeder
zout en peper naar smaak

Topping:
30 gr geraspte mozzarella
1 avocado
4 cherrytomaten
2 el zure room
zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht. Snijd de wraps doormidden en rol deze op tot puntjes. Plaats de puntjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ze 10 minuten in de voorverwarmde oven.
  2. Snijd vervolgens de ui in ringen, de champignons in kleine stukjes en de paprika in blokjes. Voeg de olijfolie toe en aan een grote pan en bak de groente gaar. Pers de knoflook fijn en voeg dit ook toe aan de pan.
  3. Voeg tijdens het bakken de kruiden toe aan de pan en bak dit alroerend mee. Schep dan het gehakt in de pan en bak dit gaar. Tot slot voeg je de tomatenblokjes toe en laat je het geheel minimaal 5 minuten sudderen boven een middelhoog vuur.
  4. Schep het gehaktmengsel in de tortilla puntjes, Leg de gevulde puntjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en bestrooi de puntjes met geraspte mozzarella. Bak de puntjes 10 minuten in de voorverwarmde oven.
  5. Maak ondertussen avocadopuree door de avocado en tomaten in blokjes te snijden. Voeg dit doe aan een kom en breng op smaak met zout en peper. Gebruik een staafmixer om de puree te vormen.
  6. Haal daarna de bakplaat uit de oven. Leg de tortillapuntjes op een bord. Serveer met wat sla, zure room en avocado puree. Ook lekker om de restjes de volgende dag koud als lunch te eten.

bron: https://www.lowcarbchef.nl/recept/koolhydraatarme-burritos-met-gehakt

Spinazie/ Aubergine-zalm ovenschotel

Ingrediënten:
400 gram Zalm
2 gesnipperde uien
2 aubergines in plakken gesneden
1 bakje champignons (250 gram)
1 pak diepvries spinazie (450 gram)
2 bakjes kruiden roomkaas
75 g Geraspte kaas
1 bol mozzarella
Een paar takken dille
Zout
Zwarte peper
Knoflook poeder
Italiaanse kruiden
Olijfolie om in te bakken

Bereiding:

  1. Snij de aubergine in plakken en besprenkel het met wat olijfolie, zout en Italiaanse kruiden naar smaak. Doe op een ovenrooster bakpapier en leg de aubergine plakken daarop. Bak deze op 200-250 graden voor ongeveer 15-20min licht gaar/ lichtbruin.
  2. Bak de gesnipperde uit en in plakken gesneden champignons in olijfolie. Na ongeveer 5 min doe je de spinazie erbij. Doe de inhoud van de kruiden roomkaas er bij. Bak deze mee voor ongeveer 5 min. Snij de zalm in blokjes en bak deze mee voor ongeveer 5 minuten. Snij de dille fijn en doe deze bij het geheel met het zout, peper, knoflook poeder naar smaak. Zet het vuur uit en begin met stapelen.
  3. Begin met een dun laagje saus in de ovenschotel. Dek deze met een laag aubergine, doe daarna hierover een loyaal hoeveelheid saus, daarna weer de aubergine en zo verder. Eindig met een laagje saus. Doe hierop de geraspte kaas naar smaak en verdeel de mozzarella over het geheel. Doe nog wat Italiaanse kruiden over het geheel en bak deze af in de oven op 200 graden voor ongeveer 20 minuten

Monchoutaart met kersen

Ingrediënten
Bodem:
100 g amandelmeel
50 g roomboter, ongezouten
20 g erythritol of stevia
puntje zout
optioneel: koekkruiden of kaneel
Vulling:
200 gr monchou, op kamertemperatuur
250 ml slagroom
50 gr erythritol of stevia
3 blaadjes gelatine
1 tl vanille aroma

Topping:
250 gr kersen, diepvries

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Snijd de zachte roomboter (kamertemperatuur) in blokjes en voeg dit samen met het meel, zout, zoetstof en kruiden toe aan een grote kom. Kneed dit met de handen tot een samenhangend deeg. Laat het deeg 15 minuten in de koelkast rusten.
  2. Bekleed een springvorm (18 of 20 cm) met een vel bakpapier en haal het deeg uit de koelkast. Verdeel het deeg met de handen over de bodem van de springvorm en druk goed aan met de vingers. Bak de bodem 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  3. Voeg 3 gelatineblaadjes toe aan een kom met koud water en laat dit minimaal 5 minuten weken. Klop ondertussen in een kom de zachte monchou, vanille aroma en zoetstof luchtig. Klop daarna in een aparte kom met een mixer de slagroom stijf. Spatel de geklopte monchou vervolgens door de slagroom.
  4. Voeg 50 ml water toe aan een steelpannetje en breng dit aan de kook. Haal de pan dan van het vuur, knijp de gelatineblaadjes uit en roer ze door het warme water. Voeg al roerend de opgeloste gelatine toe aan de kom met de slagroom en monchou. Schenk het mengsel in de springvorm en laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
  5. Maak als de monchoutaart stijf is de topping. Laat hiervoor 2 gelatineblaadjes in koud water weken. Breng de bevroren kersen aan de kook. Kook de kersen in ongeveer 5 minuten zacht. Schenk vervolgens een beetje kokend sap in een kom en voeg de gelatineblaadjes toe. Roer even goed en voeg de opgeloste gelatine toe aan het pannetje. Haal de pan van het vuur en laat 30 min afkoelen.
    Verdeel het kersenmengsel na het afkoelen over de taart en laat nog eens 2 uur opstijven. Snijd de taart in 12 puntjes en genieten maar!

bron: https://www.lowcarbchef.nl/recept/koolhydraatarme-monchoutaart

Geef een reactie