Het is weer herfst!

De zomer is nog nooit zo ver weg geweest en de dagen worden steeds korter. Dat betekent maar één ding: het is weer herfst! De tijd van lekker uitwaaien bij meer en strand, van herfstwandelingen in het bos en van knusse gezelligheid in huis.
Meer tijd binnenshuis kan voor veel verleidingen zorgen. Hierbij een paar tips om de gezelligheid op een positieve én gezonde manier in huis te halen!

Beweging: de vallende temperaturen en grijze lucht nodigen al snel uit tot bankhangen. Juist daarom is het belangrijk om ook in de herfst in beweging te blijven, en regelmatig even naar buiten te gaan. Neem productief de benenwagen of de fiets – of de rollator – naar de supermarkt en terug, of bewonder tijdens een spontaan ommetje de roodgouden herfstbladeren in een park of bos dichtbij je huis. Of probeer een eens nieuwe indoorsport bij de sportclub in de buurt!

Rust: De kortere dagen en de kleinere hoeveelheid licht kunnen ervoor zorgen dat je minder energie krijgt en je eerder moe voelt. Wees de herfst-dip te snel af door op tijd naar je lichaam te luisteren en het de slaap te geven die het verdient.

Een fris huis: Bij een opruiming denk je misschien eerder aan de grote lenteschoonmaak, maar ook een herfstopruiming kan broodnodige rust in je hoofd geven. Daarbovenop maak je ook gelijk ruimte vrij voor je prachtige herfstversiering (en later ook sinterklaas- of kerstcadeautjes)!

Warm: je zou het niet verwachten, maar het kernwoord van de herfst is warm. De herfst gaat het beste samen met warme en zachte kleding, een warme, gezellige aankleding van je huis, warme koppen thee of koffie (of herfstkoffie, zie hieronder!), en warme kruidige gerechten. Deze hoeven niet per se veel suiker of koolhydraten te bevatten, kies bijvoorbeeld voor een warme stoofpot of curry, zoals onderstaande recept.

Herfstrecepten

Tomaten-linzencurry

Ingrediënten

  • 2 tomaten
  • 2 gele of oranje paprika’s
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 100 ml kokosmelk
  • 100 g linzen uit blik
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 20 g amandel schaafsel
  • 1 tl komijn
  • 1 tl kurkuma
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl garam masala
  • 1/2 tl kaneel

Hoe maak je het?

  • Fruit de ui en knoflook in 3 minuten
  • Voeg de tomaten en paprika voor 2 minuten toe
  • Voeg hierna de linzen, tomatenblokjes en kokosmelk toe
  • Roer de kruiden door de curry
  • Laat het geheel 10 minuten sudderen en roer af en toe zodat de boel niet aanbakt
  • Serveer de curry met als garnering de geschaafde amandelen

Herfst Yoghurt

Ingrediënten

  • 150 ml magere kwark of Griekse yoghurt
  • 1/3 appel of peer
  • 2 theelepels gebroken lijnzaad of chiazaad
  • 1 theelepel geschaafde amandelen of pecannoten
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel vanille aroma of extract
  • 1 theelepel vanille aroma of extract

Hoe maak je het?

  • Snijd de appel of peer in kleine stukjes
  • Meng de yoghurt, kruiden, zaden en aroma
  • Voeg de appel/peer en noten toe als topping, et voìla!

Verwenkoffie

Ingrediënten:

  • 1 kopje koffie of espresso
  • 100 ml ongezoete amandelmelk of sojamelk (er zijn speciale opschuimversies of ‘barista’ versies te koop die beter op te schuimen zijn)
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel rum aroma of extract

Hoe maak je het?

  • Zet de koffie
  • Meng de koffie met het extract en de kruiden
  • Schuim de melk of met een melkschuimer of met de hand (als je het met de hand opschuimt moet je het eerst verwarmen in een pan)
  • Voeg de opgeschuimde melk toe aan de koffie

Zoek je nog andere recepten? Lees onze blog van vorig jaar over pompoenrecepten!

Geef een antwoord