Gezond de koude maanden door!

De temperatuur is weer aan het dalen, de straten liggen vol met herfstbladeren en het wordt weer vroeg donker. Voor velen kunnen deze veranderen ervoor zorgen dat het behouden van een gezonde leefstijl op een lager pitje ligt. Hieronder vind je enkele tips om hiermee om te gaan.

  1. Bedenk van tevoren wat je wilt eten en zorg dat je dit in huis hebt. Soms is de verleiding groot om na een lange dag werken wat makkelijks te eten. Als je ervoor zorgt dat je van tevoren weet wat je gaat maken, en ook de ingrediënten hiervoor in huis hebt zorg je ervoor dat je minder snel in de verleiding komt om iets af te halen of te bestellen.
  2. Blijf in beweging. Het wordt steeds eerder donker. Het is erg verleidelijk om ’s avonds lekker binnen te blijven. Hoe zorg je ervoor dat je toch blijft bewegen? Kijk of je van tevoren alvast wat momenten kan inplannen waarop je een klein rondje gaat wandelen of fietsen. Leg de lat niet te hoog, het gaat erom dat je in ieder geval even in beweging bent geweest. Kijk of je bijvoorbeeld gelijk uit werk kunt gaan wandelen in plaats van na het avondeten. Je zal zien dat hoe meer je je aan de afspraak met jezelf houdt, hoe meer vertrouwen en energie je krijgt om ermee door te gaan. Een ander idee is om thuis oefeningen te doen. Op YouTube staan er veel verschillende workouts om eens uit te proberen.
  3. Kies voor voeding uit het seizoen. Wat voor gerecht past er het beste bij de herfst? Soepen! Naast dat soep harstikke gezond is, is het vaak ook erg vullend en warm je er lekker van op. Maak een grote pan en vries dit in (kleine) bakjes in. Een idee is om eens een soep mee naar werk te nemen. Gemakkelijk om op te warmen in de magnetron. Neem hierbij nog 1-2 volkoren crackers met beleg en je bent lang verzadigd. Bekijk deze recepten hieronder eens of haal een vers pakket bij de supermarkt!

Pompoen-wortelsoep met linzen en ricotta

Een heerlijke soep boordevol groente en eiwitten.

Ingrediënten voor 4 personen:

– 2 middelgrote uien
– 3 tenen knoflook
– 500g winterpenen
– 3el milde olijfolie
– 1/2el ras el hanout
– 450g diepvries pompoenblokjes
– 250g gedroogde linzen
– 1.25l kraanwater
– 7.5g koriander
– 15g ricotta

Bereiding:
Snipper de uien en snijd de tenen knoflook fijn. Snijd de winterpeen in plakjes van ca. 1 cm.
Verhit de olie in een soeppan op middelhoog vuur en fruit de ui 5 min. Voeg de knoflook, het ras el hanout, de winterpeen en pompoenblokjes toe en bak 5 min. Schep regelmatig om. Voeg de linzen en het water toe en breng de soep aan de kook. Zet het vuur laag en laat ca. 20 min. zachtjes koken. Snijd ondertussen de koriander fijn. Breng de ricotta op smaak met peper. Pureer de soep glad met een staafmixer en breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de soep over diepe kommen en schep in ieder kom ¼ van de ricotta. Bestrooi met de koriander.


Pittige paprika-tomatensoep

Een heerlijke volle en pittige soep.

Ingrediënten voor 4 personen:
– 2 teentjes knoflook
– 750g zoete kerstomaatjes
– 6 eetlepels olijfolie
– 2 kleine rode uien
– 1 grote rode paprika
– 1 grote groene peper
– 1 rode peper
– 1el paprikapoeder
– 200ml tomatensap
– 30g peterselie
– 4 volle lepels Griekse yoghurt

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220 °C. Maak de knoflook schoon en halveer deze. Doe de kerstomaatjes samen met de knoflook en 1 eetlepel olijfolie in een ovenschaal en zet de tomaten circa 10 minuten in de oven. Pel ondertussen de uien en snipper deze. Maak de paprika’s en de peper schoon (zaadjes kunnen blijven zitten als je van pittig houdt). Snij de paprika’s in kleine blokjes en de peper in ringetjes. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een soeppan en bak hierin de ui, paprika en peper op zacht vuur. Voeg na 5 minuten het paprikapoeder en het tomatensap toe en laat het geheel zacht pruttelen. Draai een salsa van de peterselie met de rest van de olijfolie en een beetje zout in een keukenmachine of met behulp van een staafmixer. Haal de kerstomaatje uit de oven en doe ze over met het vocht en de knoflook in een hoge kom. Pureer de tomaten met de staafmixer. Voeg de gepureerde tomaten toe aan het paprikamengsel. Verwarm de soep nog even door. Eventueel iets verdunnen met wat water. Serveer de soep in diepe borden of kommen, gegarneerd met een lepel yoghurt en een schep van de peterseliesalsa.

Bloemkoolsoep met gebakken zalm

Ingrediënten voor 4 personen:
– 1 bloemkool
– 1 ui
– 2 tenen knoflook
– 2tl ras el hanout
– 10g bieslook
– 1L water
– 2 bouillonblokjes
– 250g zalmfilet
– 4el olie
– Peper en zout

Bereiding:
Snipper het uitje en hak de knoflook. Fruit deze aan in een soeppan met olie. Voeg hier snel de ras el hanout bij, zodat deze mee kan bakken. Zo komen er meer smakelijk vrij. Snijd roosjes van de bloemkool, was deze en voeg deze bij de uien. Blus af met 1 liter water en voeg de bouillonblokjes toe. Laat dit nu koken tot de bloemkool gaar is. In de tussentijd bak je de zalm filets in een pannetje in wat olijfolie. Wanneer deze gaar is, pluk je de filets uit elkaar. Is de bloemkool gaar? Pureer de soep dan in een blender of met een staafmixer. Als de soep te dik is, kun je water toevoegen tot de soep de juiste dikte heeft. Breng de soep op smaak met peper en zout indien nodig. Voeg de zalm aan de soep toe en knip de bieslook boven de soep. Garneer als laatste eventueel met wat amandelschaafsel.

Heel veel succes!

Soep 1: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1197096/pompoen-wortelsoep-met-linzen-en-ricotta
Soep 2: https://www.puurgezond.nl/eten/soep/recepten/pittige-paprika-tomatensoep
Soep 3: https://jaimyskitchen.nl/recepten/bloemkoolsoep-met-gebakken-zalm

Geef een reactie