De herfst: tijd voor pompoen!

De herfst! Nu toch echt officieel gestart na een heerlijke nazomer en hoe komen we nog meer in de stemming dan met pompoen? Leuk als decoratie voor in de tuin, maar ook zeker fijn in de keuken.

Pompoen is veelzijdig: heerlijk in een stoofpot, als soep of als lasagne. Hieronder volgen 2 lekkere recepten, zodat jij klaar bent voor de herfst!

Lasagne met pompoen (koolhydraat-arm)

Een herfstige variant op de koolhydraat-arme lasagne. We kennen hem natuurlijk al met plakjes courgette en aubergine als ‘lasagnevellen’, maar probeer hem ook eens met plakken pompoen. Hieronder volgt het recept:

Benodigdheden:

  • 1 flespompoen in plakken of kant- en klare verse pompoenvellen van AH
  • 1 courgette in plakken
  • 1 aubergine
  • 2 paprika’s, in kleine blokjes gesneden.
  • 300 gram rundergehakt- of vega gehakt
  • 1 pakje gezeefde tomaten/tomatenblokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijn gesneden
  • Geitenkaas (dit kan zowel zachte als geraspte geitenkaas zijn)
  • Verse kruiden zoals italiaanse kruiden, tijm, rozemarijn, peper naar smaak
  • 1 eetlepel olijfolie

Hoe maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Begin met de pompoen en maak hem schoon. Snijd het vruchtvlees wat overblijft in mooie, dunne plakken.
  • Snipper de ui en bak in 1 eetlepel olijfolie de ui glazig. Voeg ook de knoflook toe en daarna het gehakt. Bak het geheel tot het gehakt rul is en voeg dan de paprika’s toe en de tomatensaus. Laat het geheel even pruttelen en voeg de verse kruiden en peper naar smaak toe. TIP: geitenkaas en pompoen combineert heel goed met tijm en rozemarijn!
  • Bouw nu de lasagne op in een ovenschaal. Je begint met een laagje van de tomaten-gehakt saus, dan een laag pompoen afgewisseld met courgette (om en om dus). Dan weer een laag saus, dan weer de plakken etc.
  • Top het geheel af met de geitenkaas en schuif de lasagne voor +- 30 minuten in de voorverwarmde oven. Test of de lasagne vellen gaar zijn door er na 30 minuten er in te prikken. Zijn de nog niet gaar? Laat het geheel dan nog even 5 minuten langer in de oven staan.
  • Lekker voor erbij: een frisse salade met rucola en tomaten. Gebruik voor de dressing een goede olijfolie. Eet smakelijk!

Pompoensoep

Pompoensoep! Lekker voor een snelle warme maaltijd, maar ook erg fijn voor bij de lunch. Hieronder vind je het recept.

Benodigdheden:

  • 1 Oranje of flespompoen, in stukken (je kunt ook kant- en klare pompoenblokjes kopen)
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 2 cm gember, in stukjes
  • 1 tl komijn
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 Liter bouillon (groente)
  • 50-100 ml kokosmelk
  • Pompoenpitten ter garnering
  • Verse koriander ter garnering
  • Staafmixer.

Hoe maak je het:

  • Verhit een eetlepel olijfolie in de pan en fruit de ui, knoflook, gember en komijnpoeder.
  • Voeg daarna de blokjes pompoen toe en bak kort mee.
  • Voeg daarna de bouillon toe en laat het geheel op laag vuur gaar pruttelen.
  • Als het geheel gaar is, pureer je het tot een gladde soep. Voeg dan de kokosmelk toe. Vind je de soep dan nog te dik? Dan kun je nog wat water toevoegen.
  • Warm het geheel nog even goed door en serveer in mooie soepkommen. Garneer de soep met de verse koriander en pompoenpitten.
  • Eet smakelijk!

Geef een reactie