Mooie kerstdagen en een gezond 2022!

Het is weer december, en al voelt het misschien nog niet zo met de huidige maatregelen; de feestdagen komen eraan! We hopen dat iedereen ondanks de beperkingen toch gezellige dagen kan hebben met gezin, familie of vrienden.

Bij de feestdagen denken we al snel aan gezellig tafelen, uitgebreid dineren, en veel zoetigheid en borrels. Dit kan een periode zijn waarin je bewust wat meer uitzonderingen maakt, en dat is oké. Probeer dan wel mindful te eten, bewust te genieten van elke hap, en niet gedachteloos van alle hapjes op tafel te eten. Als je luistert naar je lichaam kan je vaker een betere inschatting maken van wat je echt wil.

Tips om gezellige maar bewuste feestdagen te hebben:

  • Zoek een balans. Neem bij een borrel, feestje of diner 1 of 2 meer ongezonde dingen die je echt heel lekker vindt, en geniet van elke hap. Schep verder veel groente en salade op, en een lekker stukje vlees of vis.
  • Probeer een van onze feestelijke koolhydraatbeperkte recepten. Zo kan je iets verrassends en bewusts neerzetten voor je familie. Ook kan je online veel gezondere koolhydraatbeperkte alternatieven vinden van traditionele feestrecepten.
  • Ga tijdens de feestdagen ook lekker naar buiten. Dit kan je hoofd weer wat rust geven van alle feestdrukte, en bovendien kan je naar de versieringen en kerstlichtjes bij jou in de buurt kijken.
  • Probeer je gezonde gewoontes na de feestdagen weer oppakken. Na een periode waar je wat meer uitzonderingen hebt gemaakt kan dit lastig zijn, maar probeer te focussen op de goede dingen die je je hebt voorgenomen, en de dingen die je al hebt bereikt. Het hoeven geen grote stappen te zijn, elk stapje dat je neemt is een stap dichterbij je doel. Voel je niet schuldig als je wat anders hebt gegeten dan je van plan was.
  • Gezond eten en drinken hoeft niet saai te zijn. Water (met prik) kan je bijvoorbeeld een feestelijk tintje geven door er fruit of ijsklontjes van eetbare bloemen in te doen, of gebruik de suikervrije ijstheezakjes van Pickwick Lekker Fris, Lipton Cold Infuse of AH Huismerk Coldbrew.

Feestelijke recepten

Vijgensalade met granaatappelpitjes en geitenkaas

Ingrediënten:
3 vijgen
150 g gemengde salade
50 g rucola
50 g zachte geitenkaas
Granaatappelpitjes van 1 granaatappel
30 g pijnboompitten
Vinaigrette van 1 el olijfolie, 1 el balsamicoazijn en 1 tl mosterd

Bereidingswijze:

  1. Snij de vijgen in middelgrote stukjes, snij de geitenkaas in kleine stukjes
  2. Haal de pitjes uit de granaatappel
  3. Meng de vinaigrette
  4. Meng de ingrediënten met elkaar

Gevulde Pompoen

Ingrediënten:
1 oranje pompoen
2 el olijfolie
50 g pistache noten
100 g gele wortelrijst (of gewone wortelrijst)
2 teentjes knoflook
50 g rucola
chilipoeder of vlokken
20 g granaatappelpitjes
80 g ricotta

Bereidingswijze

  1. Verwarm de over voor op 180 graden
  2. Snij de bovenste 5 cm van de pompoen en leg dit apart. Verwijder de pitten en dradige binnenkant. Laat het vruchtvlees 2 cm dik. Bestrijk de binnenkant met 1 EL olie en peper en zout.
  3. Rooster de pompoen en het kapje met de gesneden kant naar boven voor ongeveer 40 minuten in de oven. Kijk na 30 min of de pompoen gaar is. Als een saté prikker makkelijk in het vruchtvles gaat is de pompoen gaar.
  4. Wok de wortelrijst
  5. Snij de knoflook en hak de noten. Snij de rucola grof. Bak de knoflook, noten en chili vlokken in olijfolie in 3 minuten op een middelhoog vuur. Schep de wortelrijst erdoor. Zet het vuur uit, schep ricotta, de rucola en de helft van de granaatappelpitjes erdoor.
  6. Haal de pompoen uit de oven en vul met het mengsel. Bestrooi met de rest van de granaatappelpitjes.

Koolhydraatarme burritos

Ingrediënten
4 koolhydraatarme wraps
1 ui
1 teentje knoflook
350 gr rundergehakt
100 gr champignons
100 gr rode paprika
150 gr tomatenblokjes
1 el olijfolie

Kruidenmix:
2 tl Garlic heaven of knoflookpoeder
0,5 tl cayennepeper
1 tl chilipoeder
1,5 tl paprikapoeder
0,5 tl komijnpoeder
zout en peper naar smaak

Topping:
30 gr geraspte mozzarella
1 avocado
4 cherrytomaten
2 el zure room
zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht. Snijd de wraps doormidden en rol deze op tot puntjes. Plaats de puntjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ze 10 minuten in de voorverwarmde oven.
  2. Snijd vervolgens de ui in ringen, de champignons in kleine stukjes en de paprika in blokjes. Voeg de olijfolie toe en aan een grote pan en bak de groente gaar. Pers de knoflook fijn en voeg dit ook toe aan de pan.
  3. Voeg tijdens het bakken de kruiden toe aan de pan en bak dit alroerend mee. Schep dan het gehakt in de pan en bak dit gaar. Tot slot voeg je de tomatenblokjes toe en laat je het geheel minimaal 5 minuten sudderen boven een middelhoog vuur.
  4. Schep het gehaktmengsel in de tortilla puntjes, Leg de gevulde puntjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en bestrooi de puntjes met geraspte mozzarella. Bak de puntjes 10 minuten in de voorverwarmde oven.
  5. Maak ondertussen avocadopuree door de avocado en tomaten in blokjes te snijden. Voeg dit doe aan een kom en breng op smaak met zout en peper. Gebruik een staafmixer om de puree te vormen.
  6. Haal daarna de bakplaat uit de oven. Leg de tortillapuntjes op een bord. Serveer met wat sla, zure room en avocado puree. Ook lekker om de restjes de volgende dag koud als lunch te eten.

bron: https://www.lowcarbchef.nl/recept/koolhydraatarme-burritos-met-gehakt

Spinazie/ Aubergine-zalm ovenschotel

Ingrediënten:
400 gram Zalm
2 gesnipperde uien
2 aubergines in plakken gesneden
1 bakje champignons (250 gram)
1 pak diepvries spinazie (450 gram)
2 bakjes kruiden roomkaas
75 g Geraspte kaas
1 bol mozzarella
Een paar takken dille
Zout
Zwarte peper
Knoflook poeder
Italiaanse kruiden
Olijfolie om in te bakken

Bereiding:

  1. Snij de aubergine in plakken en besprenkel het met wat olijfolie, zout en Italiaanse kruiden naar smaak. Doe op een ovenrooster bakpapier en leg de aubergine plakken daarop. Bak deze op 200-250 graden voor ongeveer 15-20min licht gaar/ lichtbruin.
  2. Bak de gesnipperde uit en in plakken gesneden champignons in olijfolie. Na ongeveer 5 min doe je de spinazie erbij. Doe de inhoud van de kruiden roomkaas er bij. Bak deze mee voor ongeveer 5 min. Snij de zalm in blokjes en bak deze mee voor ongeveer 5 minuten. Snij de dille fijn en doe deze bij het geheel met het zout, peper, knoflook poeder naar smaak. Zet het vuur uit en begin met stapelen.
  3. Begin met een dun laagje saus in de ovenschotel. Dek deze met een laag aubergine, doe daarna hierover een loyaal hoeveelheid saus, daarna weer de aubergine en zo verder. Eindig met een laagje saus. Doe hierop de geraspte kaas naar smaak en verdeel de mozzarella over het geheel. Doe nog wat Italiaanse kruiden over het geheel en bak deze af in de oven op 200 graden voor ongeveer 20 minuten

Monchoutaart met kersen

Ingrediënten
Bodem:
100 g amandelmeel
50 g roomboter, ongezouten
20 g erythritol of stevia
puntje zout
optioneel: koekkruiden of kaneel
Vulling:
200 gr monchou, op kamertemperatuur
250 ml slagroom
50 gr erythritol of stevia
3 blaadjes gelatine
1 tl vanille aroma

Topping:
250 gr kersen, diepvries

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Snijd de zachte roomboter (kamertemperatuur) in blokjes en voeg dit samen met het meel, zout, zoetstof en kruiden toe aan een grote kom. Kneed dit met de handen tot een samenhangend deeg. Laat het deeg 15 minuten in de koelkast rusten.
  2. Bekleed een springvorm (18 of 20 cm) met een vel bakpapier en haal het deeg uit de koelkast. Verdeel het deeg met de handen over de bodem van de springvorm en druk goed aan met de vingers. Bak de bodem 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  3. Voeg 3 gelatineblaadjes toe aan een kom met koud water en laat dit minimaal 5 minuten weken. Klop ondertussen in een kom de zachte monchou, vanille aroma en zoetstof luchtig. Klop daarna in een aparte kom met een mixer de slagroom stijf. Spatel de geklopte monchou vervolgens door de slagroom.
  4. Voeg 50 ml water toe aan een steelpannetje en breng dit aan de kook. Haal de pan dan van het vuur, knijp de gelatineblaadjes uit en roer ze door het warme water. Voeg al roerend de opgeloste gelatine toe aan de kom met de slagroom en monchou. Schenk het mengsel in de springvorm en laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
  5. Maak als de monchoutaart stijf is de topping. Laat hiervoor 2 gelatineblaadjes in koud water weken. Breng de bevroren kersen aan de kook. Kook de kersen in ongeveer 5 minuten zacht. Schenk vervolgens een beetje kokend sap in een kom en voeg de gelatineblaadjes toe. Roer even goed en voeg de opgeloste gelatine toe aan het pannetje. Haal de pan van het vuur en laat 30 min afkoelen.
    Verdeel het kersenmengsel na het afkoelen over de taart en laat nog eens 2 uur opstijven. Snijd de taart in 12 puntjes en genieten maar!

bron: https://www.lowcarbchef.nl/recept/koolhydraatarme-monchoutaart

Het is weer herfst!

De zomer is nog nooit zo ver weg geweest en de dagen worden steeds korter. Dat betekent maar één ding: het is weer herfst! De tijd van lekker uitwaaien bij meer en strand, van herfstwandelingen in het bos en van knusse gezelligheid in huis.
Meer tijd binnenshuis kan voor veel verleidingen zorgen. Hierbij een paar tips om de gezelligheid op een positieve én gezonde manier in huis te halen!

Beweging: de vallende temperaturen en grijze lucht nodigen al snel uit tot bankhangen. Juist daarom is het belangrijk om ook in de herfst in beweging te blijven, en regelmatig even naar buiten te gaan. Neem productief de benenwagen of de fiets – of de rollator – naar de supermarkt en terug, of bewonder tijdens een spontaan ommetje de roodgouden herfstbladeren in een park of bos dichtbij je huis. Of probeer een eens nieuwe indoorsport bij de sportclub in de buurt!

Rust: De kortere dagen en de kleinere hoeveelheid licht kunnen ervoor zorgen dat je minder energie krijgt en je eerder moe voelt. Wees de herfst-dip te snel af door op tijd naar je lichaam te luisteren en het de slaap te geven die het verdient.

Een fris huis: Bij een opruiming denk je misschien eerder aan de grote lenteschoonmaak, maar ook een herfstopruiming kan broodnodige rust in je hoofd geven. Daarbovenop maak je ook gelijk ruimte vrij voor je prachtige herfstversiering (en later ook sinterklaas- of kerstcadeautjes)!

Warm: je zou het niet verwachten, maar het kernwoord van de herfst is warm. De herfst gaat het beste samen met warme en zachte kleding, een warme, gezellige aankleding van je huis, warme koppen thee of koffie (of herfstkoffie, zie hieronder!), en warme kruidige gerechten. Deze hoeven niet per se veel suiker of koolhydraten te bevatten, kies bijvoorbeeld voor een warme stoofpot of curry, zoals onderstaande recept.

Herfstrecepten

Tomaten-linzencurry

Ingrediënten

  • 2 tomaten
  • 2 gele of oranje paprika’s
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 100 ml kokosmelk
  • 100 g linzen uit blik
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 20 g amandel schaafsel
  • 1 tl komijn
  • 1 tl kurkuma
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl garam masala
  • 1/2 tl kaneel

Hoe maak je het?

  • Fruit de ui en knoflook in 3 minuten
  • Voeg de tomaten en paprika voor 2 minuten toe
  • Voeg hierna de linzen, tomatenblokjes en kokosmelk toe
  • Roer de kruiden door de curry
  • Laat het geheel 10 minuten sudderen en roer af en toe zodat de boel niet aanbakt
  • Serveer de curry met als garnering de geschaafde amandelen

Herfst Yoghurt

Ingrediënten

  • 150 ml magere kwark of Griekse yoghurt
  • 1/3 appel of peer
  • 2 theelepels gebroken lijnzaad of chiazaad
  • 1 theelepel geschaafde amandelen of pecannoten
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel vanille aroma of extract
  • 1 theelepel vanille aroma of extract

Hoe maak je het?

  • Snijd de appel of peer in kleine stukjes
  • Meng de yoghurt, kruiden, zaden en aroma
  • Voeg de appel/peer en noten toe als topping, et voìla!

Verwenkoffie

Ingrediënten:

  • 1 kopje koffie of espresso
  • 100 ml ongezoete amandelmelk of sojamelk (er zijn speciale opschuimversies of ‘barista’ versies te koop die beter op te schuimen zijn)
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel rum aroma of extract

Hoe maak je het?

  • Zet de koffie
  • Meng de koffie met het extract en de kruiden
  • Schuim de melk of met een melkschuimer of met de hand (als je het met de hand opschuimt moet je het eerst verwarmen in een pan)
  • Voeg de opgeschuimde melk toe aan de koffie

Zoek je nog andere recepten? Lees onze blog van vorig jaar over pompoenrecepten!

Nieuwsbrief zomer 2021

We zitten alweer midden in de zomervakantie, door alle corona aanpassingen is het weer anders dan andere jaren. Maar we hopen dat iedereen de tijd neemt om te ontspannen en te genieten van elkaar.

Leonie is van maandag 9 t/m zondag 22 augustus op vakantie.

Farah zal op maandag en Hayat op dinsdag en woensdag werkzaam zijn voor de praktijk. De anderen dagen kun je wel een bericht achter laten de collega’s pakken het dan de volgende week weer op.

We zijn bereikbaar via info@dieetvoorjou.nl of 06-21859958

Floor is voorlopig niet werkzaam als diëtist voor Dieet voor Jou. We willen haar bedanken voor alle begeleiding in het afgelopen jaar en wensen haar heel veel geluk met haar eigen praktijk.

Hayat is op 24 juni begonnen met haar eerste spreekuur voor de praktijk en Farah op 5 juli. Beide collega’s hebben er veel zin om je te helpen met een dieetadvies was bij jou past.

Nog wat korte tips:

  • blijf ook in de zomer genieten van wat je eet, eet langzaam en geniet van elke hap die je neemt!
  • Kies voor 1 kleine uitzondering per dag, bijvoorbeeld 1 bolletjes Italiaans ijs, een groot waterijsje of 1 biertjes of wijntje op het terras.
  • Neem 1x per week iets speciaals en geniet daar extra van.
  • Maak dagelijks een mooie wandeling of fietstocht.
  • Ontspan en geniet.
  • Probeer voldoende rust te nemen en voldoende te slapen.

“Coronaproef” trakteren

Om de verspreiding van corona tegen te gaan is het belangrijk dat we ons allemaal aanpassen. Ook op scholen zijn daarvoor aanpassingen gemaakt. De uitdaging waar kinderen en ouders tegenaan lopen die graag wat bewuster willen trakteren, het coronaproef trakteren. De belangrijkste regel voor de traktatie, deze moet verpakt zijn. Hoe maken we met deze uitdaging een leuke traktatie. Hieronder enkele ideeën:

Verpakt fruit

Bananen, appels en bijvoorbeeld mandarijnen lenen zich heel goed om te veranderen in Minions, gezichtjes met een stift of plak oogjes.

Verpakte kaas

De babybell veranderen in “Red” van de Angry birds. Daarnaast bestaat er de “cheese strings” wat ook heel feestelijke en stoer getrakteerd kan worden.

Gedroogd fruit voorverpakt

Er zijn verschillende soorten voorverpakt gedroogd fruit te koop zoals bijvoorbeeld “Fruit rolls van yo yo bear. Plaats ze in een leuk bekertje met een servetje. Maar er bestaan ook doosjes en reepjes met gedroogd fruit. Een doosje rozijntjes leent zich ook heel goed om te versieren en uit te delen.

Knijpfruit of yoghurt

Met knijpfruit of een vergelijkbare verpakking met drinkyoghurt kunnen we ook alle kanten op. Een kaartje met een leuke tekst, een foto op de verpakking maakt het ook heel feestelijk.

Bellenblaas

De bellenblaas is echt fantastisch om vrolijk te versieren en alle kinderen te verassen.

Een klein cadeautje

Mini ijsjesschieters, gummetjes, klein leuke noties boekjes en vele andere kleine cadeautjes voor onder een euro zijn er te koop. Verpak het feestelijk en het feest is compleet.

Contact

Heb je vragen of wil je een afspraak maken dan kun je contact opnemen via info@dieetvoorjou.nl of 06-21859958.

Een fijn Pasen!

Een mooi gedekte tafel en heerlijke brunch! Bij Pasen denken we aan zelfgebakken broodhaasjes, paastollen, vers geperste jus d’orange en natuurlijk chocola. Kies je voor al deze lekkernijen wees je bewust dat je lijf door al die zoetigheid meer wil. Ga ervoor zitten, geniet heel mindful van elke hap en probeer goed te luisteren naar je stopknop.

Wil je liever blijven letten op koolhydraten? Hieronder heerlijke vrolijke recepten om van te genieten.

Sluit daarna af met een mooie fietstocht of wandeling in de omgeving.

Roerei met gerookte zalm

Ingrediënten: voor 1 persoon

  • 40 gram gerookte zalm
  • paar sprietjes verse bieslook
  • 2 eieren
  • zout en peper
  • klontje boter
  • scheutje (slag)room

Bereidingswijze

  • Snijd de gerookte zalm in reepjes en de bieslook fijn
  • Breek de eieren in een kommetje, voeg een klein beetje zout (de gerookte zalm is al zoutig van zichzelf) en peper toe en roer met een vork de eieren een klein beetje los
  • Smelt de boter in een pan
  • Voeg de eieren toe, zodra de boter is gesmolten
  • Roer met een spatel of houten lepel het ei zachtjes los
  • Draai het gas uit, zodra het ei bijna is gestold (het gaart nog wat na)
  • Voeg de zalm, een scheutje (slag)room en het bieslook toe

Salade van gele paprika en spek

Ingrediënten: voor 4 personen

  • 150 gram ijsbergsla (1/4 krop)
  • 50 gram voorgesneden andijvie
  • 2 gele paprika’s
  • 10 plakken ontbijtspek
  • 30 gram pijnboompitten
  • 20 gram parmezaanse kaas

voor de dressing

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels walnotenolie of sesamolie
  • 1 eetlepel peterselie
  • ½ theelepel peper

Bereidingswijze

  • Snijd de ijsbergsla in stukjes en was samen met de andijvie
  • Snijd de paprika in reepjes
  • Bak de ontbijtspek knapperig en in een ander pannetje de pijnboompitten bruin
  • Rasp de parmezaanse kaas
  • Meng de ingredienten voor de dressing
  • Leg de sla, andijvie en reepjes paprika in een schaal, meng de dressing er doorheen
  • Leg de plakken ontbijtspek er bovenop en strooi daarover de pijnboompitten en parmezaanse kaas
  • Strooi nog een beetje peper over de salade

Bron http://www.voedzaamensnel.nl/bijgerecht/simpele-salade-met-paprika-en-spek/

Avocado-spinazie smoothie

Ingrediënten: 2 personen

  • 200 gram spinazie
  • 1 avocado, het vruchtvlees
  • 1 sinaasappel, geschild en pitten verwijderd
  • 7 gram basilicum
  • 7 gram munt
  • 2 eetlepels lijnzaad
  • 150 ml water

Benodigdheden: blender of staafmixer

bereidingswijze

  • Doe de spinazie in de blender, het vruchtvlees van de avocado, de sinaasappel partjes, de kruiden en het water in de blender
  • Blend het geheel tot een egale smoothie
  • Voeg 2 eetlepels lijnzaad toe en zet de blender nog even kort aan

Bron http://supersnelgezond.nl/spinazie-avocado-sinaasappel-lijnzaad-smoothie/

Koolhydraat arme scones

Ingrediënten: voor 6 stuks

  • 140 gram amandelmeel
  • 65 gram mascarpone
  • 35 gram roomboter (gesmolten)
  • 2 eieren
  • 8 gram bakpoeder
  • snufje zout
  • 1 theelepel vanille-extract (vloeibaar)
  • 2 druppels stevia  (95% steviolglycosiden)

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175 graden
  • Doe de amandelmeel, mascarpone, bakpoeder, vanille-extract, Stevia druppels en een snufje zout in een kom
  • Klop in een andere kom de 4 eieren schuimig
  • Voeg de gesmolten boter toe aan de eieren terwijl je blijft mixen
  • Voeg het eiermengsel toe aan de overige ingrediënten en mix dit door elkaar
  • Zet de vormpjes klaar en doe het beslag erin       
  • Bak de scones 20 minuten in de oven tot ze gaar zijn

Lekker met opgeklopte room zonder suiker en gepureerd fruit.

Wandel of fietstochten

Nederland heeft veel mooi natuur. In de gemeentes Kaag en Braassem en Nieuwkoop kun je volop genieten!