De zomervakantie is alweer gestart en we worden regelmatig getrakteerd om hele warme dagen.
Onze praktijk zal de hele vakantie open blijven! Wel gaan wel allemaal in deze periode op vakantie en kan het zijn dat het iets langer duurt dan je van ons gewend bent. Maar weet dat je antwoord zal krijgen.
Enkele tips voor een gezonde zomer
Drink voldoende water! Zet een fles in de koelkast, maak een feestelijke karaf met fruit en water voor bij een etentje.
Geniet van elke hap! Eet langzaam en geniet van elke hap, luister naar je lichaam als je vol zit is het genoeg.
Blijf in beweging! Ga lekker zwemmen, maak een mooie wandeling of fietstocht.
Neem ook je rust, ga eens lekker zitten met een mooi boek.
Zomerse recepten
Selderij-kerriesalade
Ingrediënten
1 eetlepel mayonaise
1 eetlepel Griekse yoghurt
1 theelepel kerriepoeder
1 bleekselderij
2 appels (wil je minder koolhydraten gebruik dan 1 appel)
80 g rozijnen (wil je minder koolhydraten, gebruik dan 40 g)
100 g pecan noten
Bereiding
Maak de dressing in een kleine kom. Voeg de mayonaise, Griekse yoghurt en kerriepoeder bij elkaar en roer het goed door elkaar.
Was en snijd de bleekselderij in halve maantjes. Was de appel, snij in vieren en haal het klokkenhuis eruit. Snij daarna in kleine stukjes.
Met de bleekselderij, appel, rozijnen en pecannoten door elkaar. Voeg de dressing toe en mix nogmaals.
Deze salade blijft zeker een paar dagen goed in de koelkast, verdeel hem in porties makkelijk om een paar dagen mee naar je werk mee te nemen.
Tip:
aan de salade kan elke dag wat anders worden toegevoegd zoals:
Een gekookt ei
Stuk gerookte kipfilet
Vis
Ook lekker met paprika of venkel
Bron: gebaseerd op recept uit “I am a foodie: Kook als een expert, party time”.
Leg de eieren in een steelpan met water, zet de pan op het vuur en laat 6 minuten koken Bak de spekjes knapperig in een pannetje Snij de andijvie intussen in reepjes en was goed Snij de ui in halve ringen en de walnoten klein Mix de ingrediënten voor de dressing in een schaaltje Leg de andijvie in een schaal en giet ⅔ van de dressing er overheen Giet de eieren af, pel ze en snij in plakjes Leg de ui en de ei plakjes op de salade Strooi de spekjes en walnoten er overheen Druppel de rest van de dressing over de salade
Het is eindelijk echt lente en daarmee komt ook Pasen er snel aan. Bij Pasen denk je aan lekkernijen: paaseitjes; paasstol; paasgebakjes; misschien wel een uitgebreide brunch met familie, met vrienden, of met al het lekkers voor jezelf.
Bij een gezonde leefstijl horen natuurlijk uitzonderingen, zolang je er maar voor zorgt dat dit je niet van je doel afhoudt. Meer zoetigheid kan namelijk het verlangen naar suiker weer aanwakkeren. Zorg dat je bewust geniet van de dingen die je eet, en kies bij een paasbrunch bijvoorbeeld alleen voor dingen die je echt lekker vindt: juist met mate kun je genieten.
Om je hierbij te helpen staan hieronder een aantal unieke, koolhydraatbeperkte lente- en paasrecepten. Probeer ze eens uit! De brunch kun je afsluiten met een wandeling, een actief spel (ga bijvoorbeeld eens rennend paaseieren verstoppen en/of zoeken) of een fietstocht.
Hartige eiermuffins (recept van de Paashaas zelf)
Ingrediënten voor 8 muffins
Een beslagkom, een garde, bakvormpjes en een oven
4 eieren
50 gram geraspte kaas
50 ml magere of halfvolle melk
Groenten naar keuze, bijvoorbeeld gele paprika, puntpaprika en bosui; in totaal circa 100 gram.
50 gram hamblokjes
Italiaanse kruiden
Een snufje peper
(optioneel) verse kruiden zoals peterselie of basilicum
(optioneel) knoflookpoeder naar smaak
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Breek de eieren in een kom.
Doe de melk, geraspte kaas, hamblokjes, groente en kruiden bij de eieren.
Meng goed met een vork of garde.
Vet de muffinvormpje in met wat zonnebloemolie of olijfolie.
Verdeel het mengsel over de bakvormpjes.
Doe de muffins 20-30 minuten in de oven
Tip: je kan eindeloos variëren met de vulling. Andere lekkere ingrediënten zijn champignons, tomaat, courgette, spinazie, kip, stukjes spek, etc. Je kan ook in plaats van verse peterselie en basilicum ook rozemarijn of bieslook toevoegen.
Vrolijke lentesalade
Ingrediënten voor 4 personen
100 g veldsla
1 gele en 1 rode paprika
1 rode ui
Een halve rode kool
Een halve komkommer
Een halve avocado
(optioneel) 2 bosuien, voor meer pit
100 g tofu (ook te vervangen met witte kaas of geroosterde kikkererwten)
Een paar blaadjes verse munt
Olijfolie
Paprikapoeder
Voor de dressing:
150 g magere of halfvolle yoghurt
2 eetlepels limoensap of citroensap
Een paar blaadjes munt en peterselie
1 eetlepel mosterd
Zwarte peper
Bereidingswijze
Snij de tofu in kleine blokjes en bereid volgens de verpakking in een koekenpan met olijfolie, peper en paprikapoeder
Snij de paprika, komkommer, rode kool, munt en ui in kleine stukjes
Meng de veldsla, groente, munt en tofu
Meng de ingrediënten van de dressing, voeg peper toe naar smaak
Voeg de dressing toe aan de salade
Kleurrijke spring rolls (let op: iets hoger in koolhydraten)
Deze Aziatische spring rolls zijn lekker verfrissend, maar omdat ze van rijstpapier gemaakt zijn bevatten ze wel koolhydraten. Het rijstpapier is wel dun, dus bevat ongeveer 6 gram koolhydraten per rolletje. Binnen een koolhydraatbeperkt dieet zou je dus ongeveer 2 rolletjes kunnen eten bij een salade.
Ingrediënten voor 5 rolletjes
5 vellen rijstpapier (te koop op de Aziatische afdeling van grotere supermarkten)
Groente naar keuze, ik koos voor:
Een halve paprika
2 bosui
1 wortel
1 gele paprika
Een halve avocado
Een halve rode ui
Een stukje rode kool
Een eiwitbron naar keuze, ik koos voor:
50 g tofu
Voor de dressing
2 theelepels sojasaus (liefst een variant met minder zout)
2 eetlepels tahin of 1 eetlepel sambal naar smaak
1 theelepel citroensap
Een beetje zoetstof naar smaak
Bereidingswijze
Snij de tofu in kleine blokjes en bereid volgens de verpakking in een koekenpan met olijfolie, peper en paprikapoeder
Meng de ingrediënten van de dressing tot 1 geheel
Snij de groente in dunne reepjes
Bereid het rijstpapier volgens de verpakking
Leg 1 vel rijstpapier op een bord, en leg de groente en tofu in het midden van het papier
Herhaal dit voor de andere rijsvellen
Serveer met de dressing in een kommetje
Tip: je kan ook hier eindeloos variëren met de vulling, ingrediënten die ook lekker zijn, zijn bijvoorbeeld garnalen, zalm, kip, cashewnoten, taugé, alfalfa, sla en koriander.
Koolhydraatarme mini cheesecakejes
Ingrediënten voor 10 cakejes
Muffinvormpjes
200 g roomkaas
100 g ricotta
2 eieren
50 gram blauwe bessen
1 citroen
½ theelepel vanille aroma
20 g geschaafde amandelen
50 gram erythritol (of een andere zoetstof)
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden en haal de roomkaas uit de koelkast om deze op kamertemperatuur te laten komen.
Maak de roomkaas zacht met een mixer.
Voeg de ricotta, eieren, erythritol en vanille aroma toe aan de kom en klop het geheel tot er een glad beslag is ontstaan
Voeg als laatste de blauwe bessen en amandelschaafsel toe en meng voorzichtig.
Verdeel het beslag over de muffinvormpjes
Bak de cheesecakejes ongeveer 25-35 minuten
Laat de cakejes afkoelen tot kamertemperatuur en zet ze vervolgens in de koelkast voor minstens 2 uur.
Rasp voor het serveren wat citroenschil op de cakejes voor een frisse smaak
Tip: als je net een andere smaak wil kun je in plaats van vanille aroma ook amandelaroma, rumaroma of pistachearoma gebruiken. Voor een deel van de muffins heb ik ook wat citroensap toegevoegd aan het beslag, dan krijg je een iets zuurdere smaak.
Een drankje erbij
Wel een lekker drankje, maar geen frisdrank? Voor een bewuster alternatief kun je kiezen voor koude thee: Pickwick Lekker Fris, AH Cold brew theezakjes of Lipton Cold Infuse. Met deze zakjes kun je een halve liter water aanmaken in karaf, en de drankjes serveren met wat bevroren bosbessen, frambozen of een schijfje citroen. Je kunt ook prikwater gebruiken. Zo is water net iets feestelijker!
Het is inmiddels alweer februari in het jaar 2022! We wensen jullie een heel fijn en gezond jaar toe. We zijn benieuwd of jullie ook goede voornemens hebben en of het lukt om deze vol te houden. Ieder moment is weer een nieuwe kans, je kunt op elk moment starten!
Ons advies:
Ga zoveel mogelijk de natuur in, frisse lucht is altijd goed. Zelfs al is het een kleine fietstocht naar de supermarkt of een rondje om met een vriendin of hond.
Kies voor zoveel mogelijk onbewerkt en gezond eten, maar af en toe een uitzondering hoort er ook bij! Het gaat allemaal om balans
Sociale activiteiten zijn belangrijk, maar durf ook nee te zeggen als je ergens tegen op kijkt.
Goede slaap is heel belangrijk. Anne en Leonie doen een training tot Slaapcoach, en hebben geleerd dat slaap invloed heeft op veel processen in het lichaam. Probeer een rustig slaapritueel te hebben en zoek hulp als slapen niet lukt.
Onze plannen
Farah gaat dit jaar de training positieve gezondheid doen om ons samenwerkingsverband Kaag en Braassem samen gezond.
Anne doet de training tot slaapcoach. Ook zij hoopt nog de positieve gezondheidstraining te gaan doen.
Hayat start 3 februari met de training tot kindereetcoach Lekker Pûh. Zodat zij ook kinderen met de fantastische methode kan begeleiden naar een gezond gewicht.
Leonie volgt samen met Anne de training tot slaapcoach. Daarnaast start zij op 7 maart met de cursus ACT voor diëtisten waarmee zij nog beter mensen met eetproblematiek kan begeleiding.
Groepsprogramma speciaal voor kinderen
Op 9 maart starten we met een nieuwe leefstijlprogramma!
Voor kinderen van 4 t/m 12 jaar die willen groeien naar een gezond gewicht
Het is weer december, en al voelt het misschien nog niet zo met de huidige maatregelen; de feestdagen komen eraan! We hopen dat iedereen ondanks de beperkingen toch gezellige dagen kan hebben met gezin, familie of vrienden.
Bij de feestdagen denken we al snel aan gezellig tafelen, uitgebreid dineren, en veel zoetigheid en borrels. Dit kan een periode zijn waarin je bewust wat meer uitzonderingen maakt, en dat is oké. Probeer dan wel mindful te eten, bewust te genieten van elke hap, en niet gedachteloos van alle hapjes op tafel te eten. Als je luistert naar je lichaam kan je vaker een betere inschatting maken van wat je echt wil.
Tips om gezellige maar bewuste feestdagen te hebben:
Zoek een balans. Neem bij een borrel, feestje of diner 1 of 2 meer ongezonde dingen die je echt heel lekker vindt, en geniet van elke hap. Schep verder veel groente en salade op, en een lekker stukje vlees of vis.
Probeer een van onze feestelijke koolhydraatbeperkte recepten. Zo kan je iets verrassends en bewusts neerzetten voor je familie. Ook kan je online veel gezondere koolhydraatbeperkte alternatieven vinden van traditionele feestrecepten.
Ga tijdens de feestdagen ook lekker naar buiten. Dit kan je hoofd weer wat rust geven van alle feestdrukte, en bovendien kan je naar de versieringen en kerstlichtjes bij jou in de buurt kijken.
Probeer je gezonde gewoontes na de feestdagen weer oppakken. Na een periode waar je wat meer uitzonderingen hebt gemaakt kan dit lastig zijn, maar probeer te focussen op de goede dingen die je je hebt voorgenomen, en de dingen die je al hebt bereikt. Het hoeven geen grote stappen te zijn, elk stapje dat je neemt is een stap dichterbij je doel. Voel je niet schuldig als je wat anders hebt gegeten dan je van plan was.
Gezond eten en drinken hoeft niet saai te zijn. Water (met prik) kan je bijvoorbeeld een feestelijk tintje geven door er fruit of ijsklontjes van eetbare bloemen in te doen, of gebruik de suikervrije ijstheezakjes van Pickwick Lekker Fris, Lipton Cold Infuse of AH Huismerk Coldbrew.
Feestelijke recepten
Vijgensalade met granaatappelpitjes en geitenkaas
Ingrediënten: 3 vijgen 150 g gemengde salade 50 g rucola 50 g zachte geitenkaas Granaatappelpitjes van 1 granaatappel 30 g pijnboompitten Vinaigrette van 1 el olijfolie, 1 el balsamicoazijn en 1 tl mosterd
Bereidingswijze:
Snij de vijgen in middelgrote stukjes, snij de geitenkaas in kleine stukjes
Haal de pitjes uit de granaatappel
Meng de vinaigrette
Meng de ingrediënten met elkaar
Gevulde Pompoen
Ingrediënten: 1 oranje pompoen 2 el olijfolie 50 g pistache noten 100 g gele wortelrijst (of gewone wortelrijst) 2 teentjes knoflook 50 g rucola chilipoeder of vlokken 20 g granaatappelpitjes 80 g ricotta
Bereidingswijze
Verwarm de over voor op 180 graden
Snij de bovenste 5 cm van de pompoen en leg dit apart. Verwijder de pitten en dradige binnenkant. Laat het vruchtvlees 2 cm dik. Bestrijk de binnenkant met 1 EL olie en peper en zout.
Rooster de pompoen en het kapje met de gesneden kant naar boven voor ongeveer 40 minuten in de oven. Kijk na 30 min of de pompoen gaar is. Als een saté prikker makkelijk in het vruchtvles gaat is de pompoen gaar.
Wok de wortelrijst
Snij de knoflook en hak de noten. Snij de rucola grof. Bak de knoflook, noten en chili vlokken in olijfolie in 3 minuten op een middelhoog vuur. Schep de wortelrijst erdoor. Zet het vuur uit, schep ricotta, de rucola en de helft van de granaatappelpitjes erdoor.
Haal de pompoen uit de oven en vul met het mengsel. Bestrooi met de rest van de granaatappelpitjes.
Koolhydraatarme burritos
Ingrediënten 4 koolhydraatarme wraps 1 ui 1 teentje knoflook 350 gr rundergehakt 100 gr champignons 100 gr rode paprika 150 gr tomatenblokjes 1 el olijfolie
Kruidenmix: 2 tl Garlic heaven of knoflookpoeder 0,5 tl cayennepeper 1 tl chilipoeder 1,5 tl paprikapoeder 0,5 tl komijnpoeder zout en peper naar smaak
Topping: 30 gr geraspte mozzarella 1 avocado 4 cherrytomaten 2 el zure room zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht. Snijd de wraps doormidden en rol deze op tot puntjes. Plaats de puntjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ze 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Snijd vervolgens de ui in ringen, de champignons in kleine stukjes en de paprika in blokjes. Voeg de olijfolie toe en aan een grote pan en bak de groente gaar. Pers de knoflook fijn en voeg dit ook toe aan de pan.
Voeg tijdens het bakken de kruiden toe aan de pan en bak dit alroerend mee. Schep dan het gehakt in de pan en bak dit gaar. Tot slot voeg je de tomatenblokjes toe en laat je het geheel minimaal 5 minuten sudderen boven een middelhoog vuur.
Schep het gehaktmengsel in de tortilla puntjes, Leg de gevulde puntjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en bestrooi de puntjes met geraspte mozzarella. Bak de puntjes 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Maak ondertussen avocadopuree door de avocado en tomaten in blokjes te snijden. Voeg dit doe aan een kom en breng op smaak met zout en peper. Gebruik een staafmixer om de puree te vormen.
Haal daarna de bakplaat uit de oven. Leg de tortillapuntjes op een bord. Serveer met wat sla, zure room en avocado puree. Ook lekker om de restjes de volgende dag koud als lunch te eten.
Ingrediënten: 400 gram Zalm 2 gesnipperde uien 2 aubergines in plakken gesneden 1 bakje champignons (250 gram) 1 pak diepvries spinazie (450 gram) 2 bakjes kruiden roomkaas 75 g Geraspte kaas 1 bol mozzarella Een paar takken dille Zout Zwarte peper Knoflook poeder Italiaanse kruiden Olijfolie om in te bakken
Bereiding:
Snij de aubergine in plakken en besprenkel het met wat olijfolie, zout en Italiaanse kruiden naar smaak. Doe op een ovenrooster bakpapier en leg de aubergine plakken daarop. Bak deze op 200-250 graden voor ongeveer 15-20min licht gaar/ lichtbruin.
Bak de gesnipperde uit en in plakken gesneden champignons in olijfolie. Na ongeveer 5 min doe je de spinazie erbij. Doe de inhoud van de kruiden roomkaas er bij. Bak deze mee voor ongeveer 5 min. Snij de zalm in blokjes en bak deze mee voor ongeveer 5 minuten. Snij de dille fijn en doe deze bij het geheel met het zout, peper, knoflook poeder naar smaak. Zet het vuur uit en begin met stapelen.
Begin met een dun laagje saus in de ovenschotel. Dek deze met een laag aubergine, doe daarna hierover een loyaal hoeveelheid saus, daarna weer de aubergine en zo verder. Eindig met een laagje saus. Doe hierop de geraspte kaas naar smaak en verdeel de mozzarella over het geheel. Doe nog wat Italiaanse kruiden over het geheel en bak deze af in de oven op 200 graden voor ongeveer 20 minuten
Monchoutaart met kersen
Ingrediënten Bodem: 100 g amandelmeel 50 g roomboter, ongezouten 20 g erythritol of stevia puntje zout optioneel: koekkruiden of kaneel Vulling: 200 gr monchou, op kamertemperatuur 250 ml slagroom 50 gr erythritol of stevia 3 blaadjes gelatine 1 tl vanille aroma
Topping: 250 gr kersen, diepvries
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 170 graden. Snijd de zachte roomboter (kamertemperatuur) in blokjes en voeg dit samen met het meel, zout, zoetstof en kruiden toe aan een grote kom. Kneed dit met de handen tot een samenhangend deeg. Laat het deeg 15 minuten in de koelkast rusten.
Bekleed een springvorm (18 of 20 cm) met een vel bakpapier en haal het deeg uit de koelkast. Verdeel het deeg met de handen over de bodem van de springvorm en druk goed aan met de vingers. Bak de bodem 15 minuten in de voorverwarmde oven.
Voeg 3 gelatineblaadjes toe aan een kom met koud water en laat dit minimaal 5 minuten weken. Klop ondertussen in een kom de zachte monchou, vanille aroma en zoetstof luchtig. Klop daarna in een aparte kom met een mixer de slagroom stijf. Spatel de geklopte monchou vervolgens door de slagroom.
Voeg 50 ml water toe aan een steelpannetje en breng dit aan de kook. Haal de pan dan van het vuur, knijp de gelatineblaadjes uit en roer ze door het warme water. Voeg al roerend de opgeloste gelatine toe aan de kom met de slagroom en monchou. Schenk het mengsel in de springvorm en laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
Maak als de monchoutaart stijf is de topping. Laat hiervoor 2 gelatineblaadjes in koud water weken. Breng de bevroren kersen aan de kook. Kook de kersen in ongeveer 5 minuten zacht. Schenk vervolgens een beetje kokend sap in een kom en voeg de gelatineblaadjes toe. Roer even goed en voeg de opgeloste gelatine toe aan het pannetje. Haal de pan van het vuur en laat 30 min afkoelen. Verdeel het kersenmengsel na het afkoelen over de taart en laat nog eens 2 uur opstijven. Snijd de taart in 12 puntjes en genieten maar!
De zomer is nog nooit zo ver weg geweest en de dagen worden steeds korter. Dat betekent maar één ding: het is weer herfst! De tijd van lekker uitwaaien bij meer en strand, van herfstwandelingen in het bos en van knusse gezelligheid in huis. Meer tijd binnenshuis kan voor veel verleidingen zorgen. Hierbij een paar tips om de gezelligheid op een positieve én gezonde manier in huis te halen!
Beweging: de vallende temperaturen en grijze lucht nodigen al snel uit tot bankhangen. Juist daarom is het belangrijk om ook in de herfst in beweging te blijven, en regelmatig even naar buiten te gaan. Neem productief de benenwagen of de fiets – of de rollator – naar de supermarkt en terug, of bewonder tijdens een spontaan ommetje de roodgouden herfstbladeren in een park of bos dichtbij je huis. Of probeer een eens nieuwe indoorsport bij de sportclub in de buurt!
Rust: De kortere dagen en de kleinere hoeveelheid licht kunnen ervoor zorgen dat je minder energie krijgt en je eerder moe voelt. Wees de herfst-dip te snel af door op tijd naar je lichaam te luisteren en het de slaap te geven die het verdient.
Een fris huis: Bij een opruiming denk je misschien eerder aan de grote lenteschoonmaak, maar ook een herfstopruiming kan broodnodige rust in je hoofd geven. Daarbovenop maak je ook gelijk ruimte vrij voor je prachtige herfstversiering (en later ook sinterklaas- of kerstcadeautjes)!
Warm: je zou het niet verwachten, maar het kernwoord van de herfst is warm. De herfst gaat het beste samen met warme en zachte kleding, een warme, gezellige aankleding van je huis, warme koppen thee of koffie (of herfstkoffie, zie hieronder!), en warme kruidige gerechten. Deze hoeven niet per se veel suiker of koolhydraten te bevatten, kies bijvoorbeeld voor een warme stoofpot of curry, zoals onderstaande recept.
Herfstrecepten
Tomaten-linzencurry
Ingrediënten
2 tomaten
2 gele of oranje paprika’s
1 ui
1 teentje knoflook
100 ml kokosmelk
100 g linzen uit blik
1 blikje tomatenblokjes
20 g amandel schaafsel
1 tl komijn
1 tl kurkuma
1/2 tl paprikapoeder
1/2 tl garam masala
1/2 tl kaneel
Hoe maak je het?
Fruit de ui en knoflook in 3 minuten
Voeg de tomaten en paprika voor 2 minuten toe
Voeg hierna de linzen, tomatenblokjes en kokosmelk toe
Roer de kruiden door de curry
Laat het geheel 10 minuten sudderen en roer af en toe zodat de boel niet aanbakt
Serveer de curry met als garnering de geschaafde amandelen
Herfst Yoghurt
Ingrediënten
150 ml magere kwark of Griekse yoghurt
1/3 appel of peer
2 theelepels gebroken lijnzaad of chiazaad
1 theelepel geschaafde amandelen of pecannoten
1 theelepel kaneel
1 theelepel speculaaskruiden
1 theelepel vanille aroma of extract
1 theelepel vanille aroma of extract
Hoe maak je het?
Snijd de appel of peer in kleine stukjes
Meng de yoghurt, kruiden, zaden en aroma
Voeg de appel/peer en noten toe als topping, et voìla!
Verwenkoffie
Ingrediënten:
1 kopje koffie of espresso
100 ml ongezoete amandelmelk of sojamelk (er zijn speciale opschuimversies of ‘barista’ versies te koop die beter op te schuimen zijn)
1 theelepel kaneel
1 theelepel speculaaskruiden
1 theelepel rum aroma of extract
Hoe maak je het?
Zet de koffie
Meng de koffie met het extract en de kruiden
Schuim de melk of met een melkschuimer of met de hand (als je het met de hand opschuimt moet je het eerst verwarmen in een pan)
Voeg de opgeschuimde melk toe aan de koffie
Zoek je nog andere recepten? Lees onze blog van vorig jaar over pompoenrecepten!