Ontdek je eetbalans op smaakvol Sardinië

Ergens in 2021 zag ik een bericht van Ingrid Eijssink van emotie-eten voorbij komen. Ik heb al eerder opleidingen gevolgd bij haar en haar voorgangster Joanna Korting. Nu kan ik me aanmelden voor een reis naar Sardinië in het teken van het hervinden van je eetbalans, emotie-eten en omgaan met je innerlijke saboteur. Dit sprak mij meteen aan, ik begeleid veel mensen met deze problematiek. Ook merk ik dat ik af en toe ook terugval in mijn oude gewoonten. Helaas ging deze reis door Corona niet door, maar eindelijk in September 2022 was het zover! Graag wil ik mijn ervaring met jullie delen.

Dag 1: Aankomen en Landen

We komen heel vroeg in de ochtend aan, maar krijgen de gelegenheid om echt even te landen op een hele bijzondere plek.

“Ik accepteer mezelf zoals ik ben” trek ik uit de stapel bewustzijn kaartjes. Ja ook ik kan heel kritisch zijn. Zelfacceptatie is wel een thema.

We spreken over wat we deze week willen leren. Daarna mag ik al mijn eigen eetregels opschrijven. Oef dat zijn er best veel. Maar regels zijn niet altijd erg.

Dag 2: Welk type eter ben jij?

Ja ook ik ben een emotie-eter, veel mensen trouwens. Daar hoef je, je niet voor te schamen. We gaan op onderzoek uit. Uit welke eetcultuur komen we zelf? Wij aten vroeger altijd aan tafel, maar we deden niet aan verspilling er was een restjes dag, echt gezellig was het niet, aan de andere kant waren verjaardagen en feesten wel belangrijk ook met veel eten natuurlijk.

Een nieuw thema is intuïtief eten, luister ik al volledig naar mijn lichaam. Wat heb ik op dit moment nodig en hoeveel. Persoonlijk ervaar ik dat als een echte uitdaging.

’s Avonds genieten we van een echte pizza. Ja tijdens deze reis is niets verboden en gaat het om bewust genieten.

Dag 3: De valkuil van de innerlijke saboteur

Op een hele bijzondere locatie gaan we verder op onderzoek uit. Sam laat een bijzonder nummer horen van Pink Floyd waarbij herinneringen aan mijn vader aangewakkerd worden.

Wat zijn vermijdingstrategieën, bij mij weglopen er niet over willen praten, eroverheen praten, lachten. Juist ja, ze komen hier allemaal aan bod. Mijn saboteur vind dat ik me vooral niet moet aanstellen…

Dag 4: van weerstand naar overgave

We gaan aan de slag met zelfcompassie. Voelen van ons innerlijke kind. Deze waterval stond centraal, durf je los te laten en onder de koude stroom te gaan staan.

Kan je kiezen voor wat je werkelijk wil en kan je voelen wat het kind in je zou willen doen?

Dag 5: Eten en emoties

Waar komt mijn verlangen naar bepaald voedsel vandaag. Wat maakt dat als ik moe ben opzoek ga naar b.v. chocolade of drop. Of juist soms zoveel trek heb in iets hartigs zoals chips of een stuk kaas. Ik heb ontdekt dat mijn ouders voor een deel hieraan gelinkt zijn. Mijn moeder liefde zacht en zoet. Mijn vader de onrust naar chips en kaas.

Op deze dag heb ik gekozen om een zelfcompassie oefening te doen om mijn emoties los te laten met de kracht van muziek.

Dag 6: Thuiskomen in je lichaam

Met mooi uitzicht op een oude brug, mag ik een brief schrijven aan mezelf vanuit mijn echt ik. Wat gun ik mezelf waar ben ik trots op.

Het is een hele waardevolle oefening.

Dag 7: Van zelfhaat naar zelfcompassie & voluit leven

Alweer de laatste dag, we gaan opzoek naar waarden die voor ons belangrijk zijn. Deze waarden gaan we koppelen aan bepaalde thema’s. Welke saboteurs komen we hierbij tegen.

Voor mij zijn bijvoorbeeld belangrijke waarde: liefde, compassie, plezier, geborgenheid, harmonie, samen zijn, gezelligheid, zelfontplooiing, afwisseling, natuur, rust maar ook avontuur.

Zo ook dit avontuur wat weer veel te snel voorbij is gegaan. Maar waarbij ik heb genoten van het samen zijn, liefde, de afwisseling, natuur maar de rust. Na weer een hele drukke periode ga ik nu verder met mijn reis zoals mijn kaartje aangaf deze week “accepteer mezelf zoals ik ben”, maar ook ontwikkel je verder en luister naar lichaam.

Mocht je ook deze reis willen maken, volgend jaar wordt het weer opnieuw aangeboden. Editie 2: ontdek waardoor je overeet of ondereet en hervind je eetbalans, op smaakvol Sardinië. Ik kan het van harte aanbevelen. We kunnen natuurlijk ook samen aan de slag gaan met behulp van het boek uit de ban van emotie eten en alle nieuwe oefeningen die ik deze week geleerd heb.

Leonie

Een fijne zomervakantie!

De zomervakantie is alweer gestart en we worden regelmatig getrakteerd om hele warme dagen.

Onze praktijk zal de hele vakantie open blijven! Wel gaan wel allemaal in deze periode op vakantie en kan het zijn dat het iets langer duurt dan je van ons gewend bent. Maar weet dat je antwoord zal krijgen.

Enkele tips voor een gezonde zomer

  • Drink voldoende water! Zet een fles in de koelkast, maak een feestelijke karaf met fruit en water voor bij een etentje.
  • Geniet van elke hap! Eet langzaam en geniet van elke hap, luister naar je lichaam als je vol zit is het genoeg.
  • Blijf in beweging! Ga lekker zwemmen, maak een mooie wandeling of fietstocht.
  • Neem ook je rust, ga eens lekker zitten met een mooi boek.

Zomerse recepten

Selderij-kerriesalade

Ingrediënten

1 eetlepel mayonaise

1 eetlepel Griekse yoghurt

1 theelepel kerriepoeder

1 bleekselderij

2 appels (wil je minder koolhydraten gebruik dan 1 appel)

80 g rozijnen (wil je minder koolhydraten, gebruik dan 40 g)

100 g pecan noten

Bereiding

Maak de dressing in een kleine kom. Voeg de mayonaise, Griekse yoghurt en kerriepoeder bij elkaar en roer het goed door elkaar.

Was en snijd de bleekselderij in halve maantjes. Was de appel, snij in vieren en haal het klokkenhuis eruit. Snij daarna in kleine stukjes.

Met de bleekselderij, appel, rozijnen en pecannoten door elkaar. Voeg de dressing toe en mix nogmaals.

Deze salade blijft zeker een paar dagen goed in de koelkast, verdeel hem in porties makkelijk om een paar dagen mee naar je werk mee te nemen.

Tip:

  • aan de salade kan elke dag wat anders worden toegevoegd zoals:
  • Een gekookt ei
  • Stuk gerookte kipfilet
  • Vis
  • Ook lekker met paprika of venkel

Bron: gebaseerd op recept uit “I am a foodie: Kook als een expert, party time”.

Andijvie salade met kerrie en walnoten

Ingrediënten
Andijvie – halve krop (300 gram)
Ei – 4
Spekjes – 250 gram
Ui – 1
Walnoten – 60 gram
Dressing:
Mayonaise – 2 eetlepels
Yoghurt – 3 eetlepels
Knoflook – 2 teentjes
Kerriepoeder – ½ eetlepel

Bereiding

Leg de eieren in een steelpan met water, zet de pan op het vuur en laat 6 minuten koken
Bak de spekjes knapperig in een pannetje
Snij de andijvie intussen in reepjes en was goed
Snij de ui in halve ringen en de walnoten klein
Mix de ingrediënten voor de dressing in een schaaltje
Leg de andijvie in een schaal en giet ⅔ van de dressing er overheen
Giet de eieren af, pel ze en snij in plakjes
Leg de ui en de ei plakjes op de salade
Strooi de spekjes en walnoten er overheen
Druppel de rest van de dressing over de salade

bron: https://www.voedzaamensnel.nl/lunch/andijvie-salade-met-kerrie-en-walnoten/

Mooie paasdagen!

Het is eindelijk echt lente en daarmee komt ook Pasen er snel aan. Bij Pasen denk je aan lekkernijen: paaseitjes; paasstol; paasgebakjes; misschien wel een uitgebreide brunch met familie, met vrienden, of met al het lekkers voor jezelf.

Bij een gezonde leefstijl horen natuurlijk uitzonderingen, zolang je er maar voor zorgt dat dit je niet van je doel afhoudt. Meer zoetigheid kan namelijk het verlangen naar suiker weer aanwakkeren. Zorg dat je bewust geniet van de dingen die je eet, en kies bij een paasbrunch bijvoorbeeld alleen voor dingen die je echt lekker vindt: juist met mate kun je genieten.

Om je hierbij te helpen staan hieronder een aantal unieke, koolhydraatbeperkte lente- en paasrecepten. Probeer ze eens uit! De brunch kun je afsluiten met een wandeling, een actief spel (ga bijvoorbeeld eens rennend paaseieren verstoppen en/of zoeken) of een fietstocht.

Hartige eiermuffins (recept van de Paashaas zelf)

Ingrediënten voor 8 muffins

  • Een beslagkom, een garde, bakvormpjes en een oven
  • 4 eieren
  • 50 gram geraspte kaas
  • 50 ml magere of halfvolle melk
  • Groenten naar keuze, bijvoorbeeld gele paprika, puntpaprika en bosui; in totaal circa 100 gram.
  • 50 gram hamblokjes
  • Italiaanse kruiden
  • Een snufje peper
  • (optioneel) verse kruiden zoals peterselie of basilicum
  • (optioneel) knoflookpoeder naar smaak

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Breek de eieren in een kom.
  • Doe de melk, geraspte kaas, hamblokjes, groente en kruiden bij de eieren.
  • Meng goed met een vork of garde.
  • Vet de muffinvormpje in met wat zonnebloemolie of olijfolie.
  • Verdeel het mengsel over de bakvormpjes.
  • Doe de muffins 20-30 minuten in de oven

Tip: je kan eindeloos variëren met de vulling. Andere lekkere ingrediënten zijn champignons, tomaat, courgette, spinazie, kip, stukjes spek, etc. Je kan ook in plaats van verse peterselie en basilicum ook rozemarijn of bieslook toevoegen.

Vrolijke lentesalade

Ingrediënten voor 4 personen

  • 100 g veldsla
  • 1 gele en 1 rode paprika
  • 1 rode ui
  • Een halve rode kool
  • Een halve komkommer
  • Een halve avocado
  • (optioneel) 2 bosuien, voor meer pit
  • 100 g tofu (ook te vervangen met witte kaas of geroosterde kikkererwten)
  • Een paar blaadjes verse munt
  • Olijfolie
  • Paprikapoeder

Voor de dressing:

  • 150 g magere of halfvolle yoghurt
  • 2 eetlepels limoensap of citroensap
  • Een paar blaadjes munt en peterselie
  • 1 eetlepel mosterd
  • Zwarte peper

Bereidingswijze

  • Snij de tofu in kleine blokjes en bereid volgens de verpakking in een koekenpan met olijfolie, peper en paprikapoeder
  • Snij de paprika, komkommer, rode kool, munt en ui in kleine stukjes
  • Meng de veldsla, groente, munt en tofu
  • Meng de ingrediënten van de dressing, voeg peper toe naar smaak
  • Voeg de dressing toe aan de salade

Kleurrijke spring rolls (let op: iets hoger in koolhydraten)

Deze Aziatische spring rolls zijn lekker verfrissend, maar omdat ze van rijstpapier gemaakt zijn bevatten ze wel koolhydraten. Het rijstpapier is wel dun, dus bevat ongeveer 6 gram koolhydraten per rolletje. Binnen een koolhydraatbeperkt dieet zou je dus ongeveer 2 rolletjes kunnen eten bij een salade.

Ingrediënten voor 5 rolletjes

  • 5 vellen rijstpapier (te koop op de Aziatische afdeling van grotere supermarkten)
  • Groente naar keuze, ik koos voor:
  • Een halve paprika
  • 2 bosui
  • 1 wortel
  • 1 gele paprika
  • Een halve avocado
  • Een halve rode ui
  • Een stukje rode kool
  • Een eiwitbron naar keuze, ik koos voor:
  • 50 g tofu

Voor de dressing

  • 2 theelepels sojasaus (liefst een variant met minder zout)
  • 2 eetlepels tahin of 1 eetlepel sambal naar smaak
  • 1 theelepel citroensap
  • Een beetje zoetstof naar smaak

Bereidingswijze

  • Snij de tofu in kleine blokjes en bereid volgens de verpakking in een koekenpan met olijfolie, peper en paprikapoeder
  • Meng de ingrediënten van de dressing tot 1 geheel
  • Snij de groente in dunne reepjes
  • Bereid het rijstpapier volgens de verpakking
  • Leg 1 vel rijstpapier op een bord, en leg de groente en tofu in het midden van het papier
  • Herhaal dit voor de andere rijsvellen
  • Serveer met de dressing in een kommetje

Tip: je kan ook hier eindeloos variëren met de vulling, ingrediënten die ook lekker zijn, zijn bijvoorbeeld garnalen, zalm, kip, cashewnoten, taugé, alfalfa, sla en koriander.

Koolhydraatarme mini cheesecakejes

Ingrediënten voor 10 cakejes

  • Muffinvormpjes
  • 200 g roomkaas
  • 100 g ricotta
  • 2 eieren
  • 50 gram blauwe bessen
  • 1 citroen
  • ½ theelepel vanille aroma
  • 20 g geschaafde amandelen
  • 50 gram erythritol (of een andere zoetstof)

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en haal de roomkaas uit de koelkast om deze op kamertemperatuur te laten komen.
  • Maak de roomkaas zacht met een mixer.
  • Voeg de ricotta, eieren, erythritol en vanille aroma toe aan de kom en klop het geheel tot er een glad beslag is ontstaan
  • Voeg als laatste de blauwe bessen en amandelschaafsel toe en meng voorzichtig.
  • Verdeel het beslag over de muffinvormpjes
  • Bak de cheesecakejes ongeveer 25-35 minuten
  • Laat de cakejes afkoelen tot kamertemperatuur en zet ze vervolgens in de koelkast voor minstens 2 uur.
  • Rasp voor het serveren wat citroenschil op de cakejes voor een frisse smaak

Tip: als je net een andere smaak wil kun je in plaats van vanille aroma ook amandelaroma, rumaroma of pistachearoma gebruiken. Voor een deel van de muffins heb ik ook wat citroensap toegevoegd aan het beslag, dan krijg je een iets zuurdere smaak.

Een drankje erbij

Wel een lekker drankje, maar geen frisdrank? Voor een bewuster alternatief kun je kiezen voor koude thee: Pickwick Lekker Fris, AH Cold brew theezakjes of Lipton Cold Infuse. Met deze zakjes kun je een halve liter water aanmaken in karaf, en de drankjes serveren met wat bevroren bosbessen, frambozen of een schijfje citroen. Je kunt ook prikwater gebruiken. Zo is water net iets feestelijker!

Nieuwsbrief: Het nieuwe jaar

Het is inmiddels alweer februari in het jaar 2022! We wensen jullie een heel fijn en gezond jaar toe. We zijn benieuwd of jullie ook goede voornemens hebben en of het lukt om deze vol te houden. Ieder moment is weer een nieuwe kans, je kunt op elk moment starten!

Ons advies:

Ga zoveel mogelijk de natuur in, frisse lucht is altijd goed. Zelfs al is het een kleine fietstocht naar de supermarkt of een rondje om met een vriendin of hond.

Kies voor zoveel mogelijk onbewerkt en gezond eten, maar af en toe een uitzondering hoort er ook bij! Het gaat allemaal om balans

Sociale activiteiten zijn belangrijk, maar durf ook nee te zeggen als je ergens tegen op kijkt. 

Goede slaap is heel belangrijk. Anne en Leonie doen een training tot Slaapcoach, en hebben geleerd dat slaap invloed heeft op veel processen in het lichaam. Probeer een rustig slaapritueel te hebben en zoek hulp als slapen niet lukt.

Onze plannen

Farah gaat dit jaar de training positieve gezondheid doen om ons samenwerkingsverband Kaag en Braassem samen gezond.

Anne doet de training tot slaapcoach. Ook zij hoopt nog de positieve gezondheidstraining te gaan doen.

Hayat start 3 februari met de training tot kindereetcoach Lekker Pûh. Zodat zij ook kinderen met de fantastische methode kan begeleiden naar een gezond gewicht.

Leonie volgt samen met Anne de training tot slaapcoach. Daarnaast start zij op 7 maart met de cursus ACT voor diëtisten waarmee zij nog beter mensen met eetproblematiek kan begeleiding.

Groepsprogramma speciaal voor kinderen

Op 9 maart starten we met een nieuwe leefstijlprogramma!

Voor kinderen van 4 t/m 12 jaar die willen groeien naar een gezond gewicht

www.superfitkids.nl

Wijksamenwerking

Wij werken samen met andere zorgprofessionals daarbij zijn we aangesloten bij twee wijksamenwerkingsverbanden. Beide websites zijn nu online!

Gemeente Kaag en Braassem

www.wsvkb.nl

Gemeente Nieuwkoop

www.welzocompleet.nl

Mooie kerstdagen en een gezond 2022!

Het is weer december, en al voelt het misschien nog niet zo met de huidige maatregelen; de feestdagen komen eraan! We hopen dat iedereen ondanks de beperkingen toch gezellige dagen kan hebben met gezin, familie of vrienden.

Bij de feestdagen denken we al snel aan gezellig tafelen, uitgebreid dineren, en veel zoetigheid en borrels. Dit kan een periode zijn waarin je bewust wat meer uitzonderingen maakt, en dat is oké. Probeer dan wel mindful te eten, bewust te genieten van elke hap, en niet gedachteloos van alle hapjes op tafel te eten. Als je luistert naar je lichaam kan je vaker een betere inschatting maken van wat je echt wil.

Tips om gezellige maar bewuste feestdagen te hebben:

  • Zoek een balans. Neem bij een borrel, feestje of diner 1 of 2 meer ongezonde dingen die je echt heel lekker vindt, en geniet van elke hap. Schep verder veel groente en salade op, en een lekker stukje vlees of vis.
  • Probeer een van onze feestelijke koolhydraatbeperkte recepten. Zo kan je iets verrassends en bewusts neerzetten voor je familie. Ook kan je online veel gezondere koolhydraatbeperkte alternatieven vinden van traditionele feestrecepten.
  • Ga tijdens de feestdagen ook lekker naar buiten. Dit kan je hoofd weer wat rust geven van alle feestdrukte, en bovendien kan je naar de versieringen en kerstlichtjes bij jou in de buurt kijken.
  • Probeer je gezonde gewoontes na de feestdagen weer oppakken. Na een periode waar je wat meer uitzonderingen hebt gemaakt kan dit lastig zijn, maar probeer te focussen op de goede dingen die je je hebt voorgenomen, en de dingen die je al hebt bereikt. Het hoeven geen grote stappen te zijn, elk stapje dat je neemt is een stap dichterbij je doel. Voel je niet schuldig als je wat anders hebt gegeten dan je van plan was.
  • Gezond eten en drinken hoeft niet saai te zijn. Water (met prik) kan je bijvoorbeeld een feestelijk tintje geven door er fruit of ijsklontjes van eetbare bloemen in te doen, of gebruik de suikervrije ijstheezakjes van Pickwick Lekker Fris, Lipton Cold Infuse of AH Huismerk Coldbrew.

Feestelijke recepten

Vijgensalade met granaatappelpitjes en geitenkaas

Ingrediënten:
3 vijgen
150 g gemengde salade
50 g rucola
50 g zachte geitenkaas
Granaatappelpitjes van 1 granaatappel
30 g pijnboompitten
Vinaigrette van 1 el olijfolie, 1 el balsamicoazijn en 1 tl mosterd

Bereidingswijze:

  1. Snij de vijgen in middelgrote stukjes, snij de geitenkaas in kleine stukjes
  2. Haal de pitjes uit de granaatappel
  3. Meng de vinaigrette
  4. Meng de ingrediënten met elkaar

Gevulde Pompoen

Ingrediënten:
1 oranje pompoen
2 el olijfolie
50 g pistache noten
100 g gele wortelrijst (of gewone wortelrijst)
2 teentjes knoflook
50 g rucola
chilipoeder of vlokken
20 g granaatappelpitjes
80 g ricotta

Bereidingswijze

  1. Verwarm de over voor op 180 graden
  2. Snij de bovenste 5 cm van de pompoen en leg dit apart. Verwijder de pitten en dradige binnenkant. Laat het vruchtvlees 2 cm dik. Bestrijk de binnenkant met 1 EL olie en peper en zout.
  3. Rooster de pompoen en het kapje met de gesneden kant naar boven voor ongeveer 40 minuten in de oven. Kijk na 30 min of de pompoen gaar is. Als een saté prikker makkelijk in het vruchtvles gaat is de pompoen gaar.
  4. Wok de wortelrijst
  5. Snij de knoflook en hak de noten. Snij de rucola grof. Bak de knoflook, noten en chili vlokken in olijfolie in 3 minuten op een middelhoog vuur. Schep de wortelrijst erdoor. Zet het vuur uit, schep ricotta, de rucola en de helft van de granaatappelpitjes erdoor.
  6. Haal de pompoen uit de oven en vul met het mengsel. Bestrooi met de rest van de granaatappelpitjes.

Koolhydraatarme burritos

Ingrediënten
4 koolhydraatarme wraps
1 ui
1 teentje knoflook
350 gr rundergehakt
100 gr champignons
100 gr rode paprika
150 gr tomatenblokjes
1 el olijfolie

Kruidenmix:
2 tl Garlic heaven of knoflookpoeder
0,5 tl cayennepeper
1 tl chilipoeder
1,5 tl paprikapoeder
0,5 tl komijnpoeder
zout en peper naar smaak

Topping:
30 gr geraspte mozzarella
1 avocado
4 cherrytomaten
2 el zure room
zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht. Snijd de wraps doormidden en rol deze op tot puntjes. Plaats de puntjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ze 10 minuten in de voorverwarmde oven.
  2. Snijd vervolgens de ui in ringen, de champignons in kleine stukjes en de paprika in blokjes. Voeg de olijfolie toe en aan een grote pan en bak de groente gaar. Pers de knoflook fijn en voeg dit ook toe aan de pan.
  3. Voeg tijdens het bakken de kruiden toe aan de pan en bak dit alroerend mee. Schep dan het gehakt in de pan en bak dit gaar. Tot slot voeg je de tomatenblokjes toe en laat je het geheel minimaal 5 minuten sudderen boven een middelhoog vuur.
  4. Schep het gehaktmengsel in de tortilla puntjes, Leg de gevulde puntjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en bestrooi de puntjes met geraspte mozzarella. Bak de puntjes 10 minuten in de voorverwarmde oven.
  5. Maak ondertussen avocadopuree door de avocado en tomaten in blokjes te snijden. Voeg dit doe aan een kom en breng op smaak met zout en peper. Gebruik een staafmixer om de puree te vormen.
  6. Haal daarna de bakplaat uit de oven. Leg de tortillapuntjes op een bord. Serveer met wat sla, zure room en avocado puree. Ook lekker om de restjes de volgende dag koud als lunch te eten.

bron: https://www.lowcarbchef.nl/recept/koolhydraatarme-burritos-met-gehakt

Spinazie/ Aubergine-zalm ovenschotel

Ingrediënten:
400 gram Zalm
2 gesnipperde uien
2 aubergines in plakken gesneden
1 bakje champignons (250 gram)
1 pak diepvries spinazie (450 gram)
2 bakjes kruiden roomkaas
75 g Geraspte kaas
1 bol mozzarella
Een paar takken dille
Zout
Zwarte peper
Knoflook poeder
Italiaanse kruiden
Olijfolie om in te bakken

Bereiding:

  1. Snij de aubergine in plakken en besprenkel het met wat olijfolie, zout en Italiaanse kruiden naar smaak. Doe op een ovenrooster bakpapier en leg de aubergine plakken daarop. Bak deze op 200-250 graden voor ongeveer 15-20min licht gaar/ lichtbruin.
  2. Bak de gesnipperde uit en in plakken gesneden champignons in olijfolie. Na ongeveer 5 min doe je de spinazie erbij. Doe de inhoud van de kruiden roomkaas er bij. Bak deze mee voor ongeveer 5 min. Snij de zalm in blokjes en bak deze mee voor ongeveer 5 minuten. Snij de dille fijn en doe deze bij het geheel met het zout, peper, knoflook poeder naar smaak. Zet het vuur uit en begin met stapelen.
  3. Begin met een dun laagje saus in de ovenschotel. Dek deze met een laag aubergine, doe daarna hierover een loyaal hoeveelheid saus, daarna weer de aubergine en zo verder. Eindig met een laagje saus. Doe hierop de geraspte kaas naar smaak en verdeel de mozzarella over het geheel. Doe nog wat Italiaanse kruiden over het geheel en bak deze af in de oven op 200 graden voor ongeveer 20 minuten

Monchoutaart met kersen

Ingrediënten
Bodem:
100 g amandelmeel
50 g roomboter, ongezouten
20 g erythritol of stevia
puntje zout
optioneel: koekkruiden of kaneel
Vulling:
200 gr monchou, op kamertemperatuur
250 ml slagroom
50 gr erythritol of stevia
3 blaadjes gelatine
1 tl vanille aroma

Topping:
250 gr kersen, diepvries

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Snijd de zachte roomboter (kamertemperatuur) in blokjes en voeg dit samen met het meel, zout, zoetstof en kruiden toe aan een grote kom. Kneed dit met de handen tot een samenhangend deeg. Laat het deeg 15 minuten in de koelkast rusten.
  2. Bekleed een springvorm (18 of 20 cm) met een vel bakpapier en haal het deeg uit de koelkast. Verdeel het deeg met de handen over de bodem van de springvorm en druk goed aan met de vingers. Bak de bodem 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  3. Voeg 3 gelatineblaadjes toe aan een kom met koud water en laat dit minimaal 5 minuten weken. Klop ondertussen in een kom de zachte monchou, vanille aroma en zoetstof luchtig. Klop daarna in een aparte kom met een mixer de slagroom stijf. Spatel de geklopte monchou vervolgens door de slagroom.
  4. Voeg 50 ml water toe aan een steelpannetje en breng dit aan de kook. Haal de pan dan van het vuur, knijp de gelatineblaadjes uit en roer ze door het warme water. Voeg al roerend de opgeloste gelatine toe aan de kom met de slagroom en monchou. Schenk het mengsel in de springvorm en laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
  5. Maak als de monchoutaart stijf is de topping. Laat hiervoor 2 gelatineblaadjes in koud water weken. Breng de bevroren kersen aan de kook. Kook de kersen in ongeveer 5 minuten zacht. Schenk vervolgens een beetje kokend sap in een kom en voeg de gelatineblaadjes toe. Roer even goed en voeg de opgeloste gelatine toe aan het pannetje. Haal de pan van het vuur en laat 30 min afkoelen.
    Verdeel het kersenmengsel na het afkoelen over de taart en laat nog eens 2 uur opstijven. Snijd de taart in 12 puntjes en genieten maar!

bron: https://www.lowcarbchef.nl/recept/koolhydraatarme-monchoutaart