Als eerste willen we jullie allemaal het beste wensen voor 2025! We hopen er samen weer een mooi jaar van te maken. Natuurlijk kunnen jullie ook dit jaar weer bij ons terecht voor al jullie leefstijl, voedings- en dieetvragen.
Ons team bestaat ook dit jaar uit:
Hayat Maliki
Leonie Goezinnen
Sabine Verweij
Farah Jamil
Nieuwe locatie
Zeer waarschijnlijk gaat Sabine een nieuw spreekuur starten bij fysiotherapie Zwanenburg in Langeraar. Deze maand hebben hier gesprekken over.
Vergoedingen
Dit jaar hebben we weer contracten met bijna alle zorgverzekeraars. Helaas konden we het contract van Caresq niet accepteren. Bij deze zorgverzekeraar kan je gewoon bij ons terecht alleen betaal je het verschil tussen het tarief van deze verzekeraar en dat van ons. Onze tarieven zijn iets aangepast ten opzicht van vorig jaar.
Spreekuren
De tijden en dagen van onze spreekuren zijn iets veranderd. Kijk voor de actuele dagen en tijden op onze locatie pagina.
Ben je nieuw in onze praktijk dan kun je, vanaf nu gemakkelijk aanmelden via ons portaal
In december zijn we overgestapt op voor ons een nieuw digitaal dossier. Inmiddels beginnen we er redelijk aan te wennen. Maar soms hebben we net iets extra tijd nodig. We vragen om jullie begrip.
De temperatuur is weer aan het dalen, de straten liggen vol met herfstbladeren en het wordt weer vroeg donker. Voor velen kunnen deze veranderen ervoor zorgen dat het behouden van een gezonde leefstijl op een lager pitje ligt. Hieronder vind je enkele tips om hiermee om te gaan.
Bedenk van tevoren wat je wilt eten en zorg dat je dit in huis hebt. Soms is de verleiding groot om na een lange dag werken wat makkelijks te eten. Als je ervoor zorgt dat je van tevoren weet wat je gaat maken, en ook de ingrediënten hiervoor in huis hebt zorg je ervoor dat je minder snel in de verleiding komt om iets af te halen of te bestellen.
Blijf in beweging. Het wordt steeds eerder donker. Het is erg verleidelijk om ’s avonds lekker binnen te blijven. Hoe zorg je ervoor dat je toch blijft bewegen? Kijk of je van tevoren alvast wat momenten kan inplannen waarop je een klein rondje gaat wandelen of fietsen. Leg de lat niet te hoog, het gaat erom dat je in ieder geval even in beweging bent geweest. Kijk of je bijvoorbeeld gelijk uit werk kunt gaan wandelen in plaats van na het avondeten. Je zal zien dat hoe meer je je aan de afspraak met jezelf houdt, hoe meer vertrouwen en energie je krijgt om ermee door te gaan. Een ander idee is om thuis oefeningen te doen. Op YouTube staan er veel verschillende workouts om eens uit te proberen.
Kies voor voeding uit het seizoen. Wat voor gerecht past er het beste bij de herfst? Soepen! Naast dat soep harstikke gezond is, is het vaak ook erg vullend en warm je er lekker van op. Maak een grote pan en vries dit in (kleine) bakjes in. Een idee is om eens een soep mee naar werk te nemen. Gemakkelijk om op te warmen in de magnetron. Neem hierbij nog 1-2 volkoren crackers met beleg en je bent lang verzadigd. Bekijk deze recepten hieronder eens of haal een vers pakket bij de supermarkt!
Bereiding: Snipper de uien en snijd de tenen knoflook fijn. Snijd de winterpeen in plakjes van ca. 1 cm. Verhit de olie in een soeppan op middelhoog vuur en fruit de ui 5 min. Voeg de knoflook, het ras el hanout, de winterpeen en pompoenblokjes toe en bak 5 min. Schep regelmatig om. Voeg de linzen en het water toe en breng de soep aan de kook. Zet het vuur laag en laat ca. 20 min. zachtjes koken. Snijd ondertussen de koriander fijn. Breng de ricotta op smaak met peper. Pureer de soep glad met een staafmixer en breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de soep over diepe kommen en schep in ieder kom ¼ van de ricotta. Bestrooi met de koriander.
Bereiding: Verwarm de oven voor op 220 °C. Maak de knoflook schoon en halveer deze. Doe de kerstomaatjes samen met de knoflook en 1 eetlepel olijfolie in een ovenschaal en zet de tomaten circa 10 minuten in de oven. Pel ondertussen de uien en snipper deze. Maak de paprika’s en de peper schoon (zaadjes kunnen blijven zitten als je van pittig houdt). Snij de paprika’s in kleine blokjes en de peper in ringetjes. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een soeppan en bak hierin de ui, paprika en peper op zacht vuur. Voeg na 5 minuten het paprikapoeder en het tomatensap toe en laat het geheel zacht pruttelen. Draai een salsa van de peterselie met de rest van de olijfolie en een beetje zout in een keukenmachine of met behulp van een staafmixer. Haal de kerstomaatje uit de oven en doe ze over met het vocht en de knoflook in een hoge kom. Pureer de tomaten met de staafmixer. Voeg de gepureerde tomaten toe aan het paprikamengsel. Verwarm de soep nog even door. Eventueel iets verdunnen met wat water. Serveer de soep in diepe borden of kommen, gegarneerd met een lepel yoghurt en een schep van de peterseliesalsa.
Bloemkoolsoep met gebakken zalm
Ingrediënten voor 4 personen: – 1 bloemkool – 1 ui – 2 tenen knoflook – 2tl ras el hanout – 10g bieslook – 1L water – 2 bouillonblokjes – 250g zalmfilet – 4el olie – Peper en zout
Bereiding: Snipper het uitje en hak de knoflook. Fruit deze aan in een soeppan met olie. Voeg hier snel de ras el hanout bij, zodat deze mee kan bakken. Zo komen er meer smakelijk vrij. Snijd roosjes van de bloemkool, was deze en voeg deze bij de uien. Blus af met 1 liter water en voeg de bouillonblokjes toe. Laat dit nu koken tot de bloemkool gaar is. In de tussentijd bak je de zalm filets in een pannetje in wat olijfolie. Wanneer deze gaar is, pluk je de filets uit elkaar. Is de bloemkool gaar? Pureer de soep dan in een blender of met een staafmixer. Als de soep te dik is, kun je water toevoegen tot de soep de juiste dikte heeft. Breng de soep op smaak met peper en zout indien nodig. Voeg de zalm aan de soep toe en knip de bieslook boven de soep. Garneer als laatste eventueel met wat amandelschaafsel.
De lunch is een belangrijk eetmoment op de dag: het zorgt voor extra energie om de middag door te komen. Het kan soms een uitdaging zijn om elke dag een gezonde en gevarieerde lunch mee te nemen naar school of werk. Hieronder wat tips en lunch inspiratie om gevarieerd en natuurlijk gezond te lunchen, zodat je de werk- of schooldag goed door komt.
Tips:
Vanaf je 14e heeft je lichaam 250g groente per dag nodig. Dit lukt vaak niet om allemaal op de krijgen bij de warme maaltijd. Voeg extra groente aan je lunch toe door te kiezen voor snackgroente, een salade naast de boterham of een goed gevulde soep. Beleg de boterham bijvoorbeeld met kaas en tomaat/komkommer. Dit kan gemakkelijk van te voren worden klaargemaakt en hoeft niet veel tijd in beslag te nemen.
Vezels geven een verzadigd gevoel. Kies voor volkoren granen voor bij de lunch, zoals volkoren brood, volkoren knäckebröd of volkoren wraps. Eet je liever koolhydraatarm, kies dan voor vezelrijk koolhydraatarm brood. Ook groente en fruit bevatten veel vezels. Naast de verzadigende werking zijn vezels ook heel gezond voor de darmen en hebben ze een positieve werking op de stoelgang.
Wissel voor de lunch ook eens af tussen verschillende maaltijden. Neem bijvoorbeeld een lekkere salade met kip, groente en noten. Of kies voor een zelfgemaakte groentesoep. Tip: maak de soep in een grote pan en vries in kleine bakjes in de vriezer in. Zo kan je meerdere dagen soep mee naar werk nemen en het neemt weinig tijd in beslag.
Wanneer je in de kantine luncht en zelf niks klaar maakt is het soms lastig om een gezonde keuze te maken. Kijk goed naar de ingrediënten, kies zo min mogelijk voor bewerkte producten en kies zoveel mogelijk voor de volkoren variant.
Verschillende lunch recepten:
Volkoren wraps met kipfilet en groenten (recept voor 1 persoon)
Bereiding Bak de pijnboompitten op laag vuur in een pan zonder vet. Besmeer de volkoren wraps met de zuivelspread. Leg de plakjes kipfilet op de wraps. Snijd de komkommer in schijfjes (10 stukjes). Leg de komkommer op de wraps en smaak op smaak met peper. Maak af met een handje rucola en de pijnboompitten.
Zelfgemaakte paprikasoep (voor 2 personen)
Bron: Voedingscentrum
Ingrediënten – 1 sjalot – 1 teentje knoflook – 2 rode paprika’s – 1 el olie – 1 of 2 theelepels Provençaalse kruiden – Peper naar smaak – 4 zwarte olijven zonder pit – 8 blaadjes basilicum
Bereiding Maak de sjalot, knoflook en paprika’s schoon. Snijd de sjalot en knoflook in snippers en de paprika’s in stukken. Verwarm de olie en bak hierin de sjalot, knoflook, paprika en Provençaalse kruiden zacht. Voeg 300ml water toe en kook de paprika’s in 10 minuten gaar. Pureer het mengsel in de keukenmachine of mt een staafmixer. Maak de soep op smaak met peper. Snijd de olijven in plakjes. Was de basilicum. Verdeel de soep over twee borden en garneer met de olijven en de basilicum.
Pastasalade met tonijn (recept voor 1 persoon)
Bron: Lekker en simpel
Ingrediënten – 60g volkoren pasta – 0.5 blikje tonijn in water – 0.5 ui – 1 tomaat – 1 el pesto – 1 el mayonaise (zonder suiker) – 1 ei – Handje rucola – Zout en peper naar smaak
Bereiding Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking. Kook het ei in 8 minuten hard. Snijd deze vervolgens in partjes. Snijd de ui in halve ringen en de tomaat in stukjes. Meng in een grote kom de gekookte pasta met de mayonaise en de pesto. Voeg de ui, tomaat, rucola en uitgelekte tonijn toe. Breng op smaak met peper en zout. Meng alles door elkaar. Voeg als laatste de partjes ei toe.
Tip: neem ook nog een kijkje op onze website voor lekkere lunch recepten. Deze zijn te vinden onderaan de home pagina.
Trommel zonder rommel
Op de website https://www.trommelzonderrommel.nl/ vind je leuke recepten en tips om een gezonde en gevarieerde broodtrommel te maken. Daarnaast geven wij in het najaar 3 workshops in supermarkten in de gemeente Nieuwkoop.
Het is alweer december! Sinterklaas is net voorbij en de feestdagen staan alweer om de hoek. Allereerst wensen wij natuurlijk iedereen hele fijne en gezellige dagen met familie en vrienden.
Bij feestdagen hoort natuurlijk de gezelligheid, borrelen, feestelijke gerechten en uitgebreid tafelen. Velen letten deze dagen wat minder op het eten: dit is oke! Geniet extra van elke hap en luister goed naar je lichaam, vol = vol.
Tips voor tijdens de feestdagen:
Tijdens de kerstdagen eet je vaak anders. Probeer deze dagen zo goed mogelijk te plannen en voor te bereiden. Zorg dat je weet wat je gaat eten en let op de hoeveelheid die je in huis haalt: probeer zo weinig mogelijk restjes te hebben die ervoor zorgen dat je de dagen erna ook wat ongezonder blijft eten.
Eet langzaam, geniet en kauw goed. Luister goed naar je lichaam.
Ga lekker naar buiten en neem je familie mee. Geniet van een wandeling en maak je hoofd leeg van alle feestdrukte. Pluspunt: je kan naar alle feestelijke lichtjes kijken.
Stel voor jezelf een doel met de feestdagen, bijvoorbeeld: ik drink overdag geen alcohol, maar ik begin pas tijdens het avondeten.
Maak een als-dan plan: als ik het moeilijk vind om alle verleidingen te weerstaan, dan pak ik als eerste iets wat past bij mijn dieet.
Zorg voor een balans: december heeft naast de feestdrukte ook nog genoeg andere ‘normale’ dagen om aan je doelen te werken. Wees hier bewust van en probeer je gewicht stabiel te houden in de maand december.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng in een middelgrote kom de eieren, kookroom, knoflookpoeder, uienpoeder, cayennepeper, dille, zout, peper en geraspte kaas. Verwarm vervolgens een el boter of olijfolie in een koekenpan en bak hierin de spinazie binnen 3-4 minuten gaar.
Laat de spinazie na het bakken goed uitlekken in een vergiet en knijp eventueel met de handen het overtollige vocht uit de spinazie. Voeg de spinazie dan toe aan de kom met de eieren en meng dit met een garde goed door elkaar. Maak vervolgens de koekenpan schoon en verwarm hierin een el boter of olijfolie. Voeg de gesneden ui toe en fruit dit 2-3 minuten boven een middelhoog vuur. Voeg de uitjes na het bakken toe aan de kom met de eieren
Snijd vervolgens de zalm in kleine stukjes en verdeel dit over de bodem van een ingevette quichevorm. Giet het ei-spinazie mengsel over de zalm en garneer met een beetje geraspte parmezaanse kaas.
Bak de zalmquiche met spinazie 40-45 minuten in de voorverwarmde oven. Verdeel de quiche na het bakken in 4 porties.
Laat de bessen ontdooien. Roer de allesbinder door het water, meng met de bessen en breng aan de kook. Laat de bessen ca. 2 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met vanillearoma en laat ca. 30 minuten afkoelen. Roer de kwark met het mineraalwater tot een glad mengsel en breng op smaak met kardemom. Verkruimel het Fries roggebrood. Doe de helft van de broodkruimels in 4 glazen, bedek met de helft van het bessenmengsel en voeg de helft van de kwarkcrème toe. Herhaal deze laagjes. Rooster de amandelen in een pan zonder vet. Bestrooi de bessenlaagjesroom met het amandelschaafsel en serveer.
Eindelijk is het weer zomer! Met het gezin op vakantie, zomers barbecueën in de tuin en leuke plannen in het vooruitzicht. Hoe zorg je er in de zomer voor dat je kunt genieten, maar daarnaast ook de goede voedingsstoffen binnenkrijgt?
Tijdens de zomer zit je minder in een ritme. Geniet als je op vakantie bent, maar kijk welke dingen je kunt doen om tijdens je vakantie toch gezond bezig te zijn. Kies er bijvoorbeeld voor om je roomijsje wandelend op te eten, of loop een extra blokje om terug naar je appartement. Tijdens het avondeten geniet je van je gerecht, maar kijk of je ook wat extra groentes kunt binnenkrijgen. Deze zorgen ervoor dat je eerder een vol gevoel krijgt, waardoor je niet teveel gaat eten.
Daarnaast wordt er op vakantie meer alcohol gedronken. Probeer tussendoor regelmatig een glas water te nemen of bestel een karaf water tijdens het diner. Ook kan je voor jezelf een doel stellen, bijvoorbeeld: ik drink overdag geen alcohol, maar ik begin pas tijdens het avondeten.
Wanneer je weer thuis bent pak je je ritme weer op. Dit kun je doen door alvast vooruit te plannen wat je de eerstvolgende dagen gaat eten. Zorg er daarnaast voor dat je producten eet waar genoeg vezels in zitten, bijvoorbeeld volkoren producten, noten, peulvruchten, groente en fruit. Deze zorgen ervoor dat je een vol gevoel krijgt gedurende de dag en voorkomen dat je gaat snacken.
Daarnaast is het belangrijk dat je genoeg water drinkt.
Tips om meer water te drinken:
Zet een fles water neer op je bureau. Dit maakt het makkelijker om tussen het werk door toch een slokje te nemen, en drink je onbewust meer.
Wanneer je niet van water houdt kun je zero limonade siroop toevoegen.
Zet een herinnering in je telefoon dat je elk uur een glas water neemt.
Als je gaat barbecueën, plan dan van tevoren alvast in wat je allemaal op tafel wilt zetten! Kies voor volkoren stokbrood i.p.v. wit en zet wat worteltjes, stukjes paprika, tomaatjes of komkommertjes neer. Je kan hierbij een zelfgemaakte dip maken van kwark, knoflook, olijfolie en kruiden. Zo zorg je ervoor dat je jezelf niet vol eet met stokbrood, maar gevarieerd eet en ook de gezonde dingen binnenkrijgt. Luister naar je lichaam, vol is vol. Probeer daarnaast niet teveel te kopen, dan voorkom je dat je de dagen erna alles nog op moet maken.
Tot slot is het belangrijk dat je geniet! Neem de tijd voor je maaltijd, eet rustig en geniet van elke hap. Het blijft toch vakantie 😊