Een gezonde balans tijdens en na de zomervakantie

Eindelijk is het weer zomer! Met het gezin op vakantie, zomers barbecueƫn in de tuin en leuke plannen in het vooruitzicht. Hoe zorg je er in de zomer voor dat je kunt genieten, maar daarnaast ook de goede voedingsstoffen binnenkrijgt?

Tijdens de zomer zit je minder in een ritme. Geniet als je op vakantie bent, maar kijk welke dingen je kunt doen om tijdens je vakantie toch gezond bezig te zijn. Kies er bijvoorbeeld voor om je roomijsje wandelend op te eten, of loop een extra blokje om terug naar je appartement. Tijdens het avondeten geniet je van je gerecht, maar kijk of je ook wat extra groentes kunt binnenkrijgen. Deze zorgen ervoor dat je eerder een vol gevoel krijgt, waardoor je niet teveel gaat eten.

Daarnaast wordt er op vakantie meer alcohol gedronken. Probeer tussendoor regelmatig een glas water te nemen of bestel een karaf water tijdens het diner. Ook kan je voor jezelf een doel stellen, bijvoorbeeld: ik drink overdag geen alcohol, maar ik begin pas tijdens het avondeten.

Wanneer je weer thuis bent pak je je ritme weer op. Dit kun je doen door alvast vooruit te plannen wat je de eerstvolgende dagen gaat eten. Zorg er daarnaast voor dat je producten eet waar genoeg vezels in zitten, bijvoorbeeld volkoren producten, noten, peulvruchten, groente en fruit. Deze zorgen ervoor dat je een vol gevoel krijgt gedurende de dag en voorkomen dat je gaat snacken.

Daarnaast is het belangrijk dat je genoeg water drinkt.

Tips om meer water te drinken:

 • Zet een fles water neer op je bureau. Dit maakt het makkelijker om tussen het werk door toch een slokje te nemen, en drink je onbewust meer.
 • Wanneer je niet van water houdt kun je zero limonade siroop toevoegen.
 • Zet een herinnering in je telefoon dat je elk uur een glas water neemt.

Als je gaat barbecueƫn, plan dan van tevoren alvast in wat je allemaal op tafel wilt zetten! Kies voor volkoren stokbrood i.p.v. wit en zet wat worteltjes, stukjes paprika, tomaatjes of komkommertjes neer. Je kan hierbij een zelfgemaakte dip maken van kwark, knoflook, olijfolie en kruiden. Zo zorg je ervoor dat je jezelf niet vol eet met stokbrood, maar gevarieerd eet en ook de gezonde dingen binnenkrijgt. Luister naar je lichaam, vol is vol. Probeer daarnaast niet teveel te kopen, dan voorkom je dat je de dagen erna alles nog op moet maken.

Tot slot is het belangrijk dat je geniet! Neem de tijd voor je maaltijd, eet rustig en geniet van elke hap. Het blijft toch vakantie šŸ˜Š

10 jaar Dieet voor jou

Natuurlijk iedereen eerst de beste wensen voor 2023! Voor ons is het een mooi moment om stil te staan bij wat er de afgelopen 10 jaar gebeurd is.

10 jaar geleden (1-1-2013) was het zover en heeft Leonie de overstap gemaakt van het werken als diƫtist voor thuiszorgorganisatie Activite naar een eigen praktijk Diƫtistenpraktijk Dieet voor jou.

De naam is ontstaan met de basis dat we een persoonlijk advies geven. Het symbool staat voor gezond voeding met liefde voor jezelf en je ontwikkeling/ transformatie.

De praktijk is inmiddels gegroeid van 7 naar 16 spreekuren per week in Roelofarendsveen, van 4 naar 8 spreekuur in Ter Aar. Het aantal spreekuren in Rijpwetering is gelijk gebleven. Vanaf mei 2020 hebben er meerdere diƫtisten voor de praktijk gewerkt. Op dit moment zijn we met een team wat bestaat uit 3 diƫtisten.

Het team bestaat nu uit collega’s Hayat Maliki, Farah Jamil en Leonie Goezinnen. Wij hopen de komende jaren weer verder te groeien en onze cliĆ«nten zo goed mogelijk te begeleiden.

Floor Dieben was de eerste collega die voor de praktijk kwam werken. We willen haar bedankten voor alles wat ze heeft gedaan en voor de vriendschap die we nog hebben. Floor heeft nu een eigenpraktijk in Haarlem. https://www.dietistfloordieben.nl/

Anne Hogeweij heeft ook ruim een jaar voor de praktijk gewerkt waarna ze een nieuwe uitdaging is gaan zoeken. Anne ook jou willen we bedanken voor je inzet en natuurlijk ook je vriendschap.

Vanaf 1 april 2022 hebben we onze eigen kamer (0.39) in het Hof van Alkemade. Leonie heeft al vanaf de opening in het Hof van Alkemade gewerkt maar altijd van een andere gebruiker gehuurd.

We zijn aangesloten bij het wijksamenwerkingsverband Kaag en Braassem samen gezond. En op 02 juli 2020 is Leonie toegetreden tot het bestuur. Omdat wij als diƫtistenpraktijk geloven in een multidisciplinaire aanpak is het heel fijn dat onze wij onze beroepsgroep mogen vertegenwoordigen.

Ook in de gemeente nieuwkoop zijn we aangesloten bij het wijksamenwerkingsverband Wel zo compleet om ook daar zoveel mogelijk collega’s te leren kennen en te zorgen voor een fijne samenwerking.

In 2021 zijn we gestart als diƫtist binnen de beweegkuur in de gemeente Kaag en Braassem. Dit is een gecombineerd leefstijl interventie (gli) programma wat wordt vergoed vanuit de basis van onze zorg verzekering. We werken hierbij samen met een leefstijlcoach, twee fysiotherapeuten en een collega diƫtist uit een andere praktijk. Inmiddels draaien er 4 groepen en starten we weer op 28 maart 2023.

Dankzij subsidie en een fijne samenwerking met sportbedrijf Kaag en Braassem en De Driemaster hebben we in 2022 weer 2 groepen Superfitkids gedraaid speciaal voor kinderen met Overgewicht. Ook binnen dit programma werken we samen met een sportcoach, kinderfysiotherapeut en orthopedagoge.

Wij staan voor kwaliteit en zijn allemaal ingeschreven in het kwaltiteitsregister paramedici. Afgelopen perioden hebben w ook weer verschillende bijscholingen gevolgd. Hayat heeft naast Leonie ook de training Lekker puh kindereetcoach gedaan. Hayat en Farah hebben de training positieve gezondheid gedaan samen met andere collega’s binnen ons wijksamenwerkingsverband. Leonie heeft afgelopen jaar de cursus besturen gedaan en de training tot ACT diĆ«tist.

Waar gaan we heen:

 • we hopen vooral op deze manier door te gaan, om onze cliĆ«nten tijdens een persoonlijk gesprek te coachen
 • de fijne samenwerking te behouden in beide gemeenten
 • een groep te starten speciaal voor mensen die last hebben van emotie-eten

Ontdek je eetbalans op smaakvol Sardiniƫ

Ergens in 2021 zag ik een bericht van Ingrid Eijssink van emotie-eten voorbij komen. Ik heb al eerder opleidingen gevolgd bij haar en haar voorgangster Joanna Korting. Nu kan ik me aanmelden voor een reis naar Sardiniƫ in het teken van het hervinden van je eetbalans, emotie-eten en omgaan met je innerlijke saboteur. Dit sprak mij meteen aan, ik begeleid veel mensen met deze problematiek. Ook merk ik dat ik af en toe ook terugval in mijn oude gewoonten. Helaas ging deze reis door Corona niet door, maar eindelijk in September 2022 was het zover! Graag wil ik mijn ervaring met jullie delen.

Dag 1: Aankomen en Landen

We komen heel vroeg in de ochtend aan, maar krijgen de gelegenheid om echt even te landen op een hele bijzondere plek.

“Ik accepteer mezelf zoals ik ben” trek ik uit de stapel bewustzijn kaartjes. Ja ook ik kan heel kritisch zijn. Zelfacceptatie is wel een thema.

We spreken over wat we deze week willen leren. Daarna mag ik al mijn eigen eetregels opschrijven. Oef dat zijn er best veel. Maar regels zijn niet altijd erg.

Dag 2: Welk type eter ben jij?

Ja ook ik ben een emotie-eter, veel mensen trouwens. Daar hoef je, je niet voor te schamen. We gaan op onderzoek uit. Uit welke eetcultuur komen we zelf? Wij aten vroeger altijd aan tafel, maar we deden niet aan verspilling er was een restjes dag, echt gezellig was het niet, aan de andere kant waren verjaardagen en feesten wel belangrijk ook met veel eten natuurlijk.

Een nieuw thema is intuĆÆtief eten, luister ik al volledig naar mijn lichaam. Wat heb ik op dit moment nodig en hoeveel. Persoonlijk ervaar ik dat als een echte uitdaging.

’s Avonds genieten we van een echte pizza. Ja tijdens deze reis is niets verboden en gaat het om bewust genieten.

Dag 3: De valkuil van de innerlijke saboteur

Op een hele bijzondere locatie gaan we verder op onderzoek uit. Sam laat een bijzonder nummer horen van Pink Floyd waarbij herinneringen aan mijn vader aangewakkerd worden.

Wat zijn vermijdingstrategieĆ«n, bij mij weglopen er niet over willen praten, eroverheen praten, lachten. Juist ja, ze komen hier allemaal aan bod. Mijn saboteur vind dat ik me vooral niet moet aanstellen…

Dag 4: van weerstand naar overgave

We gaan aan de slag met zelfcompassie. Voelen van ons innerlijke kind. Deze waterval stond centraal, durf je los te laten en onder de koude stroom te gaan staan.

Kan je kiezen voor wat je werkelijk wil en kan je voelen wat het kind in je zou willen doen?

Dag 5: Eten en emoties

Waar komt mijn verlangen naar bepaald voedsel vandaag. Wat maakt dat als ik moe ben opzoek ga naar b.v. chocolade of drop. Of juist soms zoveel trek heb in iets hartigs zoals chips of een stuk kaas. Ik heb ontdekt dat mijn ouders voor een deel hieraan gelinkt zijn. Mijn moeder liefde zacht en zoet. Mijn vader de onrust naar chips en kaas.

Op deze dag heb ik gekozen om een zelfcompassie oefening te doen om mijn emoties los te laten met de kracht van muziek.

Dag 6: Thuiskomen in je lichaam

Met mooi uitzicht op een oude brug, mag ik een brief schrijven aan mezelf vanuit mijn echt ik. Wat gun ik mezelf waar ben ik trots op.

Het is een hele waardevolle oefening.

Dag 7: Van zelfhaat naar zelfcompassie & voluit leven

Alweer de laatste dag, we gaan opzoek naar waarden die voor ons belangrijk zijn. Deze waarden gaan we koppelen aan bepaalde thema’s. Welke saboteurs komen we hierbij tegen.

Voor mij zijn bijvoorbeeld belangrijke waarde: liefde, compassie, plezier, geborgenheid, harmonie, samen zijn, gezelligheid, zelfontplooiing, afwisseling, natuur, rust maar ook avontuur.

Zo ook dit avontuur wat weer veel te snel voorbij is gegaan. Maar waarbij ik heb genoten van het samen zijn, liefde, de afwisseling, natuur maar de rust. Na weer een hele drukke periode ga ik nu verder met mijn reis zoals mijn kaartje aangaf deze week “accepteer mezelf zoals ik ben”, maar ook ontwikkel je verder en luister naar lichaam.

Mocht je ook deze reis willen maken, volgend jaar wordt het weer opnieuw aangeboden. Editie 2: ontdek waardoor je overeet of ondereet en hervind je eetbalans, op smaakvol Sardiniƫ. Ik kan het van harte aanbevelen. We kunnen natuurlijk ook samen aan de slag gaan met behulp van het boek uit de ban van emotie eten en alle nieuwe oefeningen die ik deze week geleerd heb.

Leonie

Een fijne zomervakantie!

De zomervakantie is alweer gestart en we worden regelmatig getrakteerd om hele warme dagen.

Onze praktijk zal de hele vakantie open blijven! Wel gaan wel allemaal in deze periode op vakantie en kan het zijn dat het iets langer duurt dan je van ons gewend bent. Maar weet dat je antwoord zal krijgen.

Enkele tips voor een gezonde zomer

 • Drink voldoende water! Zet een fles in de koelkast, maak een feestelijke karaf met fruit en water voor bij een etentje.
 • Geniet van elke hap! Eet langzaam en geniet van elke hap, luister naar je lichaam als je vol zit is het genoeg.
 • Blijf in beweging! Ga lekker zwemmen, maak een mooie wandeling of fietstocht.
 • Neem ook je rust, ga eens lekker zitten met een mooi boek.

Zomerse recepten

Selderij-kerriesalade

Ingrediƫnten

1 eetlepel mayonaise

1 eetlepel Griekse yoghurt

1 theelepel kerriepoeder

1 bleekselderij

2 appels (wil je minder koolhydraten gebruik dan 1 appel)

80 g rozijnen (wil je minder koolhydraten, gebruik dan 40 g)

100 g pecan noten

Bereiding

Maak de dressing in een kleine kom. Voeg de mayonaise, Griekse yoghurt en kerriepoeder bij elkaar en roer het goed door elkaar.

Was en snijd de bleekselderij in halve maantjes. Was de appel, snij in vieren en haal het klokkenhuis eruit. Snij daarna in kleine stukjes.

Met de bleekselderij, appel, rozijnen en pecannoten door elkaar. Voeg de dressing toe en mix nogmaals.

Deze salade blijft zeker een paar dagen goed in de koelkast, verdeel hem in porties makkelijk om een paar dagen mee naar je werk mee te nemen.

Tip:

 • aan de salade kan elke dag wat anders worden toegevoegd zoals:
 • Een gekookt ei
 • Stuk gerookte kipfilet
 • Vis
 • Ook lekker met paprika of venkel

Bron: gebaseerd op recept uit ā€œI am a foodie: Kook als een expert, party timeā€.

Andijvie salade met kerrie en walnoten

Ingrediƫnten
Andijvie – halve krop (300 gram)
Ei – 4
Spekjes – 250 gram
Ui – 1
Walnoten – 60 gram
Dressing:
Mayonaise – 2 eetlepels
Yoghurt – 3 eetlepels
Knoflook – 2 teentjes
Kerriepoeder – Ā½ eetlepel

Bereiding

Leg de eieren in een steelpan met water, zet de pan op het vuur en laat 6 minuten koken
Bak de spekjes knapperig in een pannetje
Snij de andijvie intussen in reepjes en was goed
Snij de ui in halve ringen en de walnoten klein
Mix de ingrediƫnten voor de dressing in een schaaltje
Leg de andijvie in een schaal en giet ā…” van de dressing er overheen
Giet de eieren af, pel ze en snij in plakjes
Leg de ui en de ei plakjes op de salade
Strooi de spekjes en walnoten er overheen
Druppel de rest van de dressing over de salade

bron: https://www.voedzaamensnel.nl/lunch/andijvie-salade-met-kerrie-en-walnoten/

Mooie paasdagen!

Het is eindelijk echt lente en daarmee komt ook Pasen er snel aan. Bij Pasen denk je aan lekkernijen: paaseitjes; paasstol; paasgebakjes; misschien wel een uitgebreide brunch met familie, met vrienden, of met al het lekkers voor jezelf.

Bij een gezonde leefstijl horen natuurlijk uitzonderingen, zolang je er maar voor zorgt dat dit je niet van je doel afhoudt. Meer zoetigheid kan namelijk het verlangen naar suiker weer aanwakkeren. Zorg dat je bewust geniet van de dingen die je eet, en kies bij een paasbrunch bijvoorbeeld alleen voor dingen die je echt lekker vindt: juist met mate kun je genieten.

Om je hierbij te helpen staan hieronder een aantal unieke, koolhydraatbeperkte lente- en paasrecepten. Probeer ze eens uit! De brunch kun je afsluiten met een wandeling, een actief spel (ga bijvoorbeeld eens rennend paaseieren verstoppen en/of zoeken) of een fietstocht.

Hartige eiermuffins (recept van de Paashaas zelf)

Ingrediƫnten voor 8 muffins

 • Een beslagkom, een garde, bakvormpjes en een oven
 • 4 eieren
 • 50 gram geraspte kaas
 • 50 ml magere of halfvolle melk
 • Groenten naar keuze, bijvoorbeeld gele paprika, puntpaprika en bosui; in totaal circa 100 gram.
 • 50 gram hamblokjes
 • Italiaanse kruiden
 • Een snufje peper
 • (optioneel) verse kruiden zoals peterselie of basilicum
 • (optioneel) knoflookpoeder naar smaak

Bereidingswijze

 • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
 • Breek de eieren in een kom.
 • Doe de melk, geraspte kaas, hamblokjes, groente en kruiden bij de eieren.
 • Meng goed met een vork of garde.
 • Vet de muffinvormpje in met wat zonnebloemolie of olijfolie.
 • Verdeel het mengsel over de bakvormpjes.
 • Doe de muffins 20-30 minuten in de oven

Tip: je kan eindeloos variƫren met de vulling. Andere lekkere ingrediƫnten zijn champignons, tomaat, courgette, spinazie, kip, stukjes spek, etc. Je kan ook in plaats van verse peterselie en basilicum ook rozemarijn of bieslook toevoegen.

Vrolijke lentesalade

Ingrediƫnten voor 4 personen

 • 100 g veldsla
 • 1 gele en 1 rode paprika
 • 1 rode ui
 • Een halve rode kool
 • Een halve komkommer
 • Een halve avocado
 • (optioneel) 2 bosuien, voor meer pit
 • 100 g tofu (ook te vervangen met witte kaas of geroosterde kikkererwten)
 • Een paar blaadjes verse munt
 • Olijfolie
 • Paprikapoeder

Voor de dressing:

 • 150 g magere of halfvolle yoghurt
 • 2 eetlepels limoensap of citroensap
 • Een paar blaadjes munt en peterselie
 • 1 eetlepel mosterd
 • Zwarte peper

Bereidingswijze

 • Snij de tofu in kleine blokjes en bereid volgens de verpakking in een koekenpan met olijfolie, peper en paprikapoeder
 • Snij de paprika, komkommer, rode kool, munt en ui in kleine stukjes
 • Meng de veldsla, groente, munt en tofu
 • Meng de ingrediĆ«nten van de dressing, voeg peper toe naar smaak
 • Voeg de dressing toe aan de salade

Kleurrijke spring rolls (let op: iets hoger in koolhydraten)

Deze Aziatische spring rolls zijn lekker verfrissend, maar omdat ze van rijstpapier gemaakt zijn bevatten ze wel koolhydraten. Het rijstpapier is wel dun, dus bevat ongeveer 6 gram koolhydraten per rolletje. Binnen een koolhydraatbeperkt dieet zou je dus ongeveer 2 rolletjes kunnen eten bij een salade.

Ingrediƫnten voor 5 rolletjes

 • 5 vellen rijstpapier (te koop op de Aziatische afdeling van grotere supermarkten)
 • Groente naar keuze, ik koos voor:
 • Een halve paprika
 • 2 bosui
 • 1 wortel
 • 1 gele paprika
 • Een halve avocado
 • Een halve rode ui
 • Een stukje rode kool
 • Een eiwitbron naar keuze, ik koos voor:
 • 50 g tofu

Voor de dressing

 • 2 theelepels sojasaus (liefst een variant met minder zout)
 • 2 eetlepels tahin of 1 eetlepel sambal naar smaak
 • 1 theelepel citroensap
 • Een beetje zoetstof naar smaak

Bereidingswijze

 • Snij de tofu in kleine blokjes en bereid volgens de verpakking in een koekenpan met olijfolie, peper en paprikapoeder
 • Meng de ingrediĆ«nten van de dressing tot 1 geheel
 • Snij de groente in dunne reepjes
 • Bereid het rijstpapier volgens de verpakking
 • Leg 1 vel rijstpapier op een bord, en leg de groente en tofu in het midden van het papier
 • Herhaal dit voor de andere rijsvellen
 • Serveer met de dressing in een kommetje

Tip: je kan ook hier eindeloos variƫren met de vulling, ingrediƫnten die ook lekker zijn, zijn bijvoorbeeld garnalen, zalm, kip, cashewnoten, taugƩ, alfalfa, sla en koriander.

Koolhydraatarme mini cheesecakejes

Ingrediƫnten voor 10 cakejes

 • Muffinvormpjes
 • 200 g roomkaas
 • 100 g ricotta
 • 2 eieren
 • 50 gram blauwe bessen
 • 1 citroen
 • Ā½ theelepel vanille aroma
 • 20 g geschaafde amandelen
 • 50 gram erythritol (of een andere zoetstof)

Bereidingswijze

 • Verwarm de oven voor op 180 graden en haal de roomkaas uit de koelkast om deze op kamertemperatuur te laten komen.
 • Maak de roomkaas zacht met een mixer.
 • Voeg de ricotta, eieren, erythritol en vanille aroma toe aan de kom en klop het geheel tot er een glad beslag is ontstaan
 • Voeg als laatste de blauwe bessen en amandelschaafsel toe en meng voorzichtig.
 • Verdeel het beslag over de muffinvormpjes
 • Bak de cheesecakejes ongeveer 25-35 minuten
 • Laat de cakejes afkoelen tot kamertemperatuur en zet ze vervolgens in de koelkast voor minstens 2 uur.
 • Rasp voor het serveren wat citroenschil op de cakejes voor een frisse smaak

Tip: als je net een andere smaak wil kun je in plaats van vanille aroma ook amandelaroma, rumaroma of pistachearoma gebruiken. Voor een deel van de muffins heb ik ook wat citroensap toegevoegd aan het beslag, dan krijg je een iets zuurdere smaak.

Een drankje erbij

Wel een lekker drankje, maar geen frisdrank? Voor een bewuster alternatief kun je kiezen voor koude thee: Pickwick Lekker Fris, AH Cold brew theezakjes of Lipton Cold Infuse. Met deze zakjes kun je een halve liter water aanmaken in karaf, en de drankjes serveren met wat bevroren bosbessen, frambozen of een schijfje citroen. Je kunt ook prikwater gebruiken. Zo is water net iets feestelijker!