• Gezond de winter door

    winter groenten verkleindDe winter is aangebroken en heerlijk groentes als andijvie, boerenkool, spruitjes en bijvoorbeeld zuurkool zijn weer volop verkrijgbaar. Wij maken hier natuurlijk een heerlijke stamppot mee.

    In Nederland bestaat dit traditionele gerecht al jaren, wanneer het precies ontstaan is weet men niet. Maar al in de Middeleeuwen waren er gerechten die bereid werden in een grote kookketel of kookpot. Het eerste echte op stamppot lijkende gerecht werd mogelijk gemaakt in de nacht van 2 op 3 oktober 1574, toen Prins van Oranje de dijken van Holland liet doorsteken en de Geuzenvloot naderde om de Spaanse bezetters te verdrijven. De Spaanse troepen staakten daarop het beleg van de stad Leiden en verlieten halsoverkop hun kamp, waarbij ze hun zojuist klaargemaakte gerecht achterlieten: fijngestampte wortelen, uien en pastinaken. De uitgehongerde Leidenaren wisten niet hoe snel ze het eten moesten opeten en gaven het gerecht de naam hutspot. Nog altijd vieren de bewoners van Leiden elk jaar op 3 oktober het Ontzet van Leiden en eten daarbij traditioneel hutspot.

    Het oorspronkelijk gerecht bevat ook geen aardappel, maar deze is er in de loop daar jaren wel in geslopen. Een aardappel kan voor mensen met suikerziekte, overgewicht, te hoog cholesterol maar bij nog veel meer aandoeningen een minder gezonde keuze zijn omdat deze vrij veel zetmeel bevat. Dit zetmeel wordt snel omgezet in suiker in ons lichaam en zal daarmee ook snel de bloedsuiker laten stijgen. De zogenaamde glykemische index (de afgifte van suiker in het bloed) is niet gunstig (70) en het bevat vrij veel koolhydraten. Een zoete aardappel heeft ondanks het hogere aantal koolhydraten een langzamere afgifte van suiker in het bloed, de glykemische index is gunstiger (35). Daarnaast bestaat er een nieuwe aardappel die behalve minder koolhydraten ook een betere glykemische index heeft, de Carisma aardappel (55). Naast deze andere aardappelen kunnen ook groenten heel goed gebruikt worden als vervanging van de aardappel Deze bevatten altijd minder koolhydraten, soms is de glykemisch index wel minder gunstig maar op de lage hoeveelheid koolhydraten geven deze toch de voorkeur.

    Koolhydraten per 100 gram Glykemische index
    Aardappel 17,3 70
    Zoete aardappel 20,5 35
    Carisma aardappel 14,3 55
    Knolselderij 6 15
    Koolraap 2 70
    Bloemkool 1,9 < 15
    Pompoen 1,8 75
    Pastinaak 1,2 97

    Bron: heimwee.info, nevo-online.rivm.nl, gezond afvallen.nl, glykemische index.com

     

    Recepten

    20160120_194037[1]Boerenkool stamppot met pompoen en knolselderij Voor 2 personen

    Ingrediënten
    ½ pompoen
    ½ knolserlderij
    300 gram boerenkool
    50 gram roomboter
    Thee lepel mosterd
    1 rookworst

    Bereiding
    Maak de pompoen en knolselderij schoon en snijd deze in stukken.
    Doe de stukken in een pan en vul de pan met wat tot dat deze groenten onderwater staat.
    Doe de boerenkool erboven op.
    Leg de rookworst in de plastic verpakking op de boerenkool.
    Breng aan de kook en laat 25 minuten koken.
    Giet het overgebleven water af.
    Voeg de boter en de mosterd toe en stamp of mix tot een stamppot.

    Koolhydraten 20 g koolhydraten

    Bron: eigen recept geïnspireerd door http://www.voedzaamensnel.nl/hoofdgerecht/boerenkool-stamppot-pompoen/

     

    Andijvie stamppot met kerrie jus Voor 2 personen

    Ingrediënten
    1 stronk andijvie
    Bloemkoolpurree
    300 gram bloemkool
    30-50 gram geraspte kaas
    1 eetlepel roomkaas
    klontje roomboter
    snuf nootmuskaat

    KERRIE-JUS
    1 kleine ui(en)
    1-2 theelepels kerrie naar smaak
    scheutje ketjap type Tamari of less salt Kikoman
    3-5 eetlepels water

    Bereiding
    Maak roosjes van de bloemkool en kook gaar in water met wat zout, deze keer iets zachter dan beetgaar ong. 12 minuten.
    Snipper ondertussen de ui en fruit met kerriepoeder ongeveer 5 minuten in een steelpannetje. Doe er dan een scheutje ketjap en 3-5 eetlepels water bij, zodat het een jus wordt. Zet het vuur lager en laat wat inkoken.
    Doe de gesneden en gewassen andijvie in een vergiet en giet daaroverheen de bloemkool goed af. Wat mij betreft krijgt de andijvie op deze manier precies de juiste rauwheid en de andijvie is ook al een beetje verwarmd.
    Maak een puree van de bloemkool met roomkaas, kaas en boter. Proef en breng op smaak met nootmuskaat. Schep de uitgelekte rauwe andijvie erdoor en laat even goed doorwarmen. Proef en maal er nog wat peper over als je wilt.
    Schep de andijvie stamppot op borden en maak een ouderwets kuiltje voor de kerriejus. Lekker klassiek smullen met een (vega)worst of gehacktballetje. Puur genieten!

    Koolhydraten: 4,2

    Bron: http://www.koolhydraatarmrecept.nl/andijvie-stamppot-met-kerriejus/

     

    Hutspot met knolselderij Voor 2 personen

    Ingrediënten
    Knolselderij – 1 kilo (1 knol)
    Peen – 500 gram
    Ui – 500 gram
    Nootmuskaat – theelepel
    Peper en zout – naar smaak
    Roomboter – 20 gram

    Bereiding
    Schil de knolselderij en snij hem in blokjes
    Rasp de peen en snij hem in blokjes
    Snij de uien in ringen
    Doe de ingrediënten in een pan en vul deze met water totdat het net onder staat
    Voeg een snufje zout toe en breng aan de kook
    Kook zachtjes onder af en toe roeren voor ongeveer 15 minuten
    Giet af, voeg de roomboter toe en stamp het tot een mooie hutspot
    Voeg de kruiden toe en naar smaak vlees.
    Bron: http://www.voedzaamensnel.nl/hoofdgerecht/hutspot-knolselderij-koolhydraatarm/

    Andere leuke recepten met wintergroenten
    http://slank4u2.nl/recipe/koolhydraatarme-zuurkool-schotel/
    http://uitpaulineskeuken.nl/2014/11/fast-fresh-zuurkool-frittata.html