Gebak

Chocoladetaart met noten (16 porties, kh per portie 7,5 gram)

Nagerecht Chocoladetaart met noten

  • 70 gram roomboter
  • 30 gram cacaopoeder
  • 150 gram gedroogde vruchten (bijvoorbeeld abrikozen, vijgen, dadels)
  • 20 gram kokosmeel
  • 20 gram amandelmeel (of gemalen amandelen)
  • 60 gram gemengde noten (bijvoorbeeld walnoten, amandelen, pecannoten)
  • 1 eetlepel honing

Laat de boter op kamertemperatuur is gekomen (of heel even in de magnetron zacht maken, niet laten smelten) en roer deze zacht met een lepel. Rooster de ongezoute noten in een pannetje of 10 minuten in een oven van 150° C. Voeg dan het cacaopoeder, kokosmeel, amandelmeel, gedroogde vruchten en de (afgekoelde, grof gehakte) noten toe en meng goed.

Bekleed een kleine springvorm of cakevorm met bakpapier voor een vierkante taart, of een stuk vershoudfolie voor een rol. Schep het chocolade-notenmengsel in de springvorm of op de folie (en maak met behulp van de folie een rol). Wanneer je een bakblik gebruikt, druk het mengsel dan goed aan met de achterkant van een lepel.

Zet de taart/rol zo’n 3 uur in de koelkast om hard te worden. Verdeel de taart in 16 blokjes/plakjes.

Chocolade amandeltaart (torta caprese)

Voor een klein taartje of voor 15 cupcakes:

  • amandeltaartjes150 gram amandelpulp* (of gemalen amandelen)
  • 3 eieren
  • 100 gram dadels
  • 35 gram cacao
  • 100 gram roomboter
  • snuf zout
  • 1 tl baking soda (te koop bij de toko)
  • 1 tl appelcider azijn
  • Eventueel wat diksap of coolbear limonade

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Smelt de roomboter in een pannetje. Doe de dadels erbij met wat water zodat ze net onder water staan. Breng aan de kook en laat een paar minuutjes doorkoken. Voeg de appecider azijn toe en eventueel een scheutje diksap of coolbear limonade siroop. Laat dit afkoelen. Pureer het afgekoelde mengsel tot een puree.

Splits de eieren. Klop het eigeel romig samen met de dadelpuree. Voeg de cacao, het zout en de baking soda toe. (eventueel via een zeef). Meng vervolgens de amandelpulp (of gemalen amandelen) door het ei-mengsel.

Klop het eiwit stijf en spatel dit door het ei-mensel.

Vul de cupcake vormpjes met het mengsel en bak 45 minuten. Test of dat de cakejes gaar zijn door er met een vork in te prikken. Wanneer de tanden van de vork droog blijven, zijn de cakejes gaar.

Bron: http://www.barbaraeet.nl/chocolade-amandeltaart-torta-caprese/

*Amandelpulp: Amandelpulp hou je over wanneer je amandelmelk maakt van verse amandelen