Diabetes

Ieder mens is uniek en ook hoe het lichaam omgaat met het voedsel wat we eten. Je kunt inmiddels wel spreken van een diabetes epidemie. In Nederland heeft 1 op de 8 mensen diabetes, maar er zijn al landen waar 1 op de 3 mensen kampt met diabetes klachten. Een theorie over het waarom van deze toename wijst erop dat wij ons als mens nog niet goed hebben aangepast aan het eetpatroon van nu. Bij diabetes kan het lichaam de bloedglucose-waardes (bloedsuikers) niet meer in evenwicht houden. Medicatie slikken of zelfs insuline spuiten zijn dan behandelmethoden. Kern van het probleem is echter dat het lichaam niet meer goed reageert op insuline (in 90% van de situaties, insuline ongevoeligheid).

http://www.dreamstime.com/stock-photography-diabetes-concept-glucose-meter-hand-healthy-organic-food-vegetables-green-avocado-tomatoes-cucumbers-salad-pepper-image36538422Het effect van een gezonde leef en voedingsstijl
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het structureel aanpassen van je leef- en voedingsstijl een positief effect heeft. Voor het overgrote deel van de patiënten met diabetes type 2 is het mogelijk weer gezonde bloedglucose-waardes te krijgen en medicatie af te bouwen of soms zelfs helemaal te stoppen. Je hoeft hiervoor niet minder maar vooral juist anders en veelal lekkerder te eten.

Minder koolhydraten, meer vet en eiwit
Door anders te gaan eten voel je, je gelijk beter. Maar ook de bloedsuiker reageert vaak meteen en de medicatie kan afgebouwd worden. In 2014 heeft Leonie de opleiding Insuline resistentie en de omkeerbaarheid met voeding gevolgd bij Voeding leeft. Later heeft zij ook deelgenomen aan de bijscholing Koolhydraatbeperking S, M, L. Welke maat heeft je cliënt? Deze bijscholing wordt gegeven door Harriët Verkoelen, diabetesverpleegkundige en diëtist. Zij is een van de eerste geweest die in Nederland mensen met diabetes op een andere manier ging begeleiding met als resultaat dat voeding ingezet kan worden als medicijn. Inmiddels heeft Leonie al vele mensen op deze manier begeleid.

Begeleiding
Wij hebben inmiddels veel ervaring opgebouwd met het begeleiden van mensen met diabetes. Samen kijken we naar wat haalbaar is en geven tips en adviezen om met een nieuw voedingspatroon aan de slag te gaan. We werken hierbij nauw samen met huisartsen, diabetesverpleegkundigen en praktijkondersteuners.